Un espai de treball i reflexió compartida per donar resposta a l’emergència residencial
Davant la creixent problemàtica d’accés i manteniment de l’habitatge, l’Ajuntament de Gavà ha impulsat la creació del Fòrum Gavà, Hàbitat i Habitatge.
Presidit per l’alcaldessa, Gemma Badia, el fòrum pretén actualitzar la diagnosi de la situació habitacional a la ciutat, fomentar la col·laboració entre tots els agents implicats i generar respostes efectives a la situació d’emergència residencial.
A la primera sessió, l’alcaldessa ha destacat que “el Fòrum posa al centre de l’agenda local l’habitatge com a dret fonamental, com a eix vertebrador d’una ciutat més justa, més cohesionada i amb futur. L’habitatge s’ha convertit en un repte de primer ordre per als governs locals. Però les polítiques d’habitatge no poden ser una responsabilitat exclusivament de les institucions. No poden ser només elles les que trobin, proposin i, de vegades imposin solucions. Cal que el teixit social, les entitats, els agents privats, la ciutadania també hi participi”.
El Fòrum, que es reunirà tres cops a l’any, esdevindrà una eina per generar complicats i buscar aliances entre administracions, promotors, entitats socials i veïns i veïnes. També per posar en valor el model d’urbanisme responsable de Gavà, que prioritza l’equilibri entre creixement i sostenibilitat.
Així, es parteix de la convicció que l’habitatge no que s’ha d’entendre com un aspecte transversal que afecta gran part de la ciutadania, arribant a ser uns dels majors problemes que presenta la població al nostre país segons els últims baròmetres d’opinió.
“Amb aquest fòrum posem la base d’un diàleg a futur, que obrirem a la ciutadania a través de la plataforma de participació ciutadana, perquè tothom i pugui plantejar dubtes o propostes”, va anunciar l’alcaldessa.
Revertir l’expulsió residencial
Un dels objectius clau del Fòrum és revertir el fenomen d’expulsió residencial que ha afectat nombroses persones i famílies vinculades a Gavà.
De la mà de noves promocions d’habitatge social i dotacional, es vol obrir una nova etapa d’arrelament i retorns, que reforci el teixit comunitari i garanteixi que Gavà pugui continuar essent una ciutat per a tothom.
“Gavà està sent responsable en tant que plantegem diferents solucions perquè hi pugui viure tothom. Que els joves no hagin de marxar per falta d’opcions. Que la gent gran pugui continuar vivint a prop dels seus. Que les persones que han marxat expulsats pels alts preus o la manca d’oferta puguin tornar. Que les famílies trobin a Gavà un lloc on arrelar-se, i que les persones amb més dificultats trobin també el seu espai”, ha afirmat.
Per assolir aquest propòsit s’impulsaran les accions següents:
- Definir línies estratègiques i accions coordinades per prevenir desnonaments i exclusió residencial.
- Promoure la mediació entre les entitats financeres i les persones afectades.
- Impulsar iniciatives per augmentar l’oferta d’habitatge assequible.
- Fomentar la col·laboració entre les administracions, entitats socials i agents implicats en l’àmbit de l’habitatge.
Un dels instruments per fer-ho possible serà la reedició del Pla Local d’Habitatge. A finals d’any s’iniciarà la redacció del nou document, amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu que estigui enllestit a començaments de 2028.
“Aquesta nova edició ha de respondre no només a les necessitats actuals sinó també als reptes que tenim per davant: garantir l’accés universal a l’habitatge, fomentar la sostenibilitat, i reforçar la funció social de l’habitatge com a bé de primera necessitat, no com a actiu especulatiu”, ha asseverat Badia.
2.040 habitatges en 2040
L’alcaldessa ha destacat que aquesta estratègia ja s’està traduint en accions concretes, amb projectes urbanístics que ampliaran de manera significativa el parc d’habitatge protegit.
L’estratègia passa per arribar a un mínim d’habitatges de 2.040 allotjaments construïts i amb les persones vivint l’any 2040. Es tracta del que s’ha anomenat Pla 2040-2040, que ja està en marxa.
Les intervencions que s’han començat a definir són les següents:
- Modificació del Pla General Metropolità al nucli urbà quant a densitat. S’elimina el càlcul per habitatge/hectàrea i se substitueix per metre quadrat de sostre edificable. Permet la diversificació de la tipologia d’habitatges, més petits i accessibles, i potenciar la creació d’habitatge assequible i públic sense en sòl consolidat.
- Noves promocions d’habitatge dotacional:
- Cessió a l’IMPSOL de l’espai que ocupa l’antic equipament Maria Aurèlia Capmany, al número 46 de l’avinguda de l’Eramprunyà. Acollirà uns 50 habitatges de lloguer, i la planta baixa acollirà un espai per a usos tant del veïnat de l’edifici com del conjunt del barri.
- Construcció d’allotjament dotacional al solar de la Torre Lluc, amb una quinzena d’habitatge social de lloguer transitori.
- 400 habitatges amb protecció oficial de lloguer a Ponent fruit del protocol signat amb l’INCASOL al qual l’Ajuntament cedeix gratuïtament els terrens per a la seva construcció i explotació, ubicat a tocar de la C-245.
El vial cívic de la carretera Santa Creu de Calafell, entre l’av. Joan Carles I i Castelldefels, acollirà uns 2.000 habitatges, dels quals més de la meitat seran protegits, amb diferents fórmules d’accés.
Roca City Gavà, 536 habitatges dels quals 40 seran HPO.