Els Castellers de Viladecans i l’Hospital fan pinya per la protecció solar dels menors

Els Castellers de Viladecans i l’Hospital fan pinya per la protecció solar dels menors

  • La iniciativa “No donis treva al sol, protegeix la teva pell” pretén generar hàbits saludables i afavorir la conscienciació sobre els efectes de les radiacions solars.

  • "Als dermatòlegs ens espanten les previsions del 2040, que situen el càncer cutani com el segon en incidència global", adverteix la Dra. Yolanda Fortuño, Cap de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans
  • L’associació Viladecans contra el Càncer i l’Ajuntament de Viladecans també col·laboren en un projecte que té vocació de llarg termini. 
Per segon any consecutiu, el Servei de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans ha impulsat una campanya per millorar la conscienciació i la prevenció del càncer de pell, especialment dirigida als menors d’edat i les seves famílies. Tenir cura de la pell és important durant tot l’any, però particularment durant els mesos d’estiu per l’exposició al sol i les altes temperatures.  
“És urgent generar bons hàbits de cura de la pell, com ja succeeix en altres àmbits com la salut dental, perquè tot allò que aprenem durant la infantesa se sol mantenir al llarg de la vida”, explica la Dra. Yolanda Fortuño, Cap de Secció de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans, i posa a Austràlia com a exemple: “És clarament el model a seguir perquè han assolit les mesures protectores més efectives del món i, gràcies a això, han disminuït els casos de melanomes”, detalla Fortuño. Al país oceànic no només existeixen recomanacions sobre la crema solar, sinó també sobre el tipus de roba, l'ombra, els barrets o les ulleres.
"Als dermatòlegs ens espanten les previsions del 2040 que situen el càncer cutani com el segon en incidència global, per davant del càncer de còlon i de pulmó", apunten des del Servei de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans. Per aquest motiu, la campanya “No donis treva al sol, protegeix la teva pell” pretén afavorir la sensibilització sobre els efectes de les radiacions solars, promoure la precaució i fomentar el diagnòstic precoç de melanomes i carcinomes. Al voltant del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir si s'evitessin les cremades cutànies i l'exposició intensa al sol, essencialment durant la infància i l'adolescència. 
La iniciativa, protagonitzada enguany pels Castellers de Viladecans i en la qual col·laboren l’associació Viladecans contra el Càncer i l’Ajuntament de Viladecans, serà visible durant tot l’estiu als dispositius municipals i espais esportius de la localitat. A més, s’organitzaran formacions a monitors i tutors per propiciar, el més aviat possible, costums sans en la relació dels menors amb el sol.
Projecte referent en teledermatologia a l’Hospital de Viladecans:
El Servei de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans, encapçalat per la Dra. Yolanda Fortuño, ha impulsat un projecte referent en teledermatologia que ha permès triplicar els diagnòstics i els tractaments de càncer cutani. Per aquest motiu, ha estat reconegut recentment amb el premi Novartis-IESE a l’excel·lència operativa en gestió sanitària.
La teledermatologia consisteix en la implementació d'un circuit a través del qual si un/a facultatiu/iva de Medicina Familiar i Comunitària té una sospita de neoplàsia maligna de pell, pot realitzar una fotografia i enviar-la directament al Servei de Dermatologia de l'Hospital de Viladecans. Aquest la visualitza i fa el diagnòstic sense necessitat de visitar el pacient a la consulta. En els casos de tumor maligne, es programa la cirurgia de forma automàtica i, fins i tot, en les lesions més greus la cita es produeix en un màxim de dos dies.
"L'aplicació de la teledermatologia és un model d’innovació de gran impacte. Amb la interpretació d’una imatge els dermatòlegs podem diagnosticar un càncer de pell i, en moltes ocasions, aquesta detecció precoç és clau en la cura del pacient. El punt d’innovació clau és l’accés directe a quiròfan des de la confirmació diagnòstica a traves de la imatge", subratlla la Dra. Yolanda Fortuño, Cap de Secció de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans 
Contingut divulgatiu per combatre la desinformació a internet:
En el marc de la segona edició de la campanya “No donis treva al sol, protegeix la teva pell”, l’Hospital de Viladecans publicarà a les seves xarxes socials vídeos informatius sobre diferents àmbits de la salut dermatològica: la duració del protector solar, l’absorció de la vitamina D, la no existència del “callo solar”, l’eficàcia de la crema solar o la fiabilitat de les aplicacions mòbils que analitzen els components dels protectors, entre d’altres.
L’objectiu d’aquest contingut didàctic és combatre la desinformació en l’àmbit de la salut existent a internet. Amb aquests vídeos, protagonitzats per diferents professionals del Servei de Dermatologia de l’Hospital de Viladecans, es vol respondre de manera clara i rigorosa als dubtes més freqüents de la ciutadania sobre la pell i la protecció solar, així com promoure hàbits de salut basats en l’evidència científica.
Sobre l’Hospital de Viladecans:
L’Hospital de Viladecans és un centre de proximitat, arrelat al territori i referència per als municipis de Castelldefels, Viladecans, Gavà, Begues i Sant Climent de Llobregat, amb una població de gairebé 200.000 persones. El projecte excel·leix en cirurgia major ambulatòria (CMA), hospitalització a domicili, integració d’especialitats, triatge d’urgències avançat i preoperatori online, entre d’altres. El juny de 2024 es van posar en marxa les esperades noves instal·lacions de l’Hospital, que refermen un posicionament basat en l’experiència del pacient, el treball en xarxa, el desenvolupament professional, la transparència, la innovació i la investigació. El projecte sanitari pertany a la Gerència Hospitalària Bellvitge i Viladecans de l’Institut Català de la Salut, i tant el mateix centre com diversos serveis mèdics han rebut reconeixements per l’elevada qualitat de la seva assistència.