Han arribat les vacunes, però la pandèmia no s'ha acabat

Arribat les vacunes, però la pandèmia no s'ha acabat

Pere Aragonès afirma que “a mitjans de juny ja s’haurà vacunat el 80% d’aquelles franges d’edat que tenen més risc, és a dir,

d’aquelles persones majors de 50 anys”

Destaca que ampliarà les ajudes als segments econòmics definits per l’estat i cita l’acord de reactivació del sector de l’oci nocturn que ha aprovat aquesta setmana el Procicat

El vicepresident assegura que “no es pot tornar a la situació prepandèmia, sinó que cal avançar cap a un model més sostenible, tant a nivell mediambiental com social”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat aquesta tarda que “recordem que han arribat les vacunes, però la pandèmia no s’ha acabat”, durant la seva compareixença al ple del Parlament per informar de la situació econòmica i social provocada per la Covid-19. “Per això, mantenim tota una sèrie de restriccions en àmbits com el de la mobilitat, les activitats socials, el treball, la restauració, la cultura o l’esport”, ha afegit Aragonès.

Durant el seu repàs a l’acció de Govern dels últims mesos, Aragonès ha argumentat que Catalunya comença a superar la crisi sanitària, però que encara queda molta feina per aconseguir reduir la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19. El vicepresident s’ha referit primer al progressiu creixement del ritme de vacunació, tenint en compte que “a mitjans de juny ja s’haurà vacunat el 80% d’aquelles franges d’edat que tenen més risc, és a dir, d’aquelles persones majors de 50 anys”. I després, ha posat com a exemple les restriccions que ha patit el sector de l’oci nocturn, i ha destacat que aquesta mateixa setmana el Procicat ha aprovat un Pla per a la represa de l’activitat d’aquest segment econòmic.

Pere Aragonès ha agraït l’esforç dels professionals sanitaris, ha fet un esment especial al col·lectiu d’infermeres, “veritable puntal del procés de vacunació”, i ha repassat les inversions en equipaments sanitaris realitzades els últim mesos, “perquè el sistema sanitari no només necessita un reforç conjuntural provocat per la pandèmia. Necessita un reforç estructural”.

La relació entre les restriccions de mobilitat i la represa econòmica s’ha traduït en un major dinamisme del consum i del mercat de laboral. “Si bé l'afiliació el març es va mantenir gairebé igual que el febrer, el nombre de persones en ERTO es va reduir en 33.029 persones i l'atur registrat va disminuir, per primer cop des del setembre”, ha afirmat Aragonès. Aquesta recuperació progressiva també s’ha notat en el nivell d’exportacions: “Les previsions de l’economia catalana assenyalen per al 2021 un creixement del 6,0%. Aquest rebot recull tant la recuperació parcial de la demanda interna com el reequilibri de la demanda externa”, ha concretat.

En aquest punt, el vicepresident ha emfatitzat que “l’impacte de la pandèmia sobre l’economia hagués estat molt més negativa de no haver estat pel conjunt de les mesures que les diverses administracions públiques hem pres per ajudar al conjunt de les famílies, els treballadors, els autònoms i les empreses del nostre país”.

 Ajudes de 230 euros per habitant

En aquest sentit, Aragonès ha assegurat que “Catalunya ha destinat des de l’inici de la pandèmia ajudes a sectors econòmics de 230 euros per habitant, mentre que la mitjana  de les comunitats autònomes ha estat de 80 euros”. I ha explicat que “això vol dir que ha estat tres vegades més. El 49,7% de les ajudes econòmiques de l’Estat s’han fet des de Catalunya, gairebé 1.800 milions d’euros davant de 3.600 milions en total”.

El màxim responsable de les finances catalanes, que ha recordat que el Govern ja va establir el gener un fons trimestral de 618 milions que ha donat suport als col·lectius més afectats per la covid-19, ha detallat els paquets d’ajudes més rellevants, com l’autoritzat la setmana passada pel Govern per transferir 2,5 milions d’euros dels Fons extraordinaris al Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) per posar en marxa una nova línia d’ajuts directes a empreses d'atraccions i serveis de restauració propis de fires i revetlles.

El vicepresident ha volgut anunciar que “en relació als ajuts directes que ha posat en marxa el govern de l’estat, des de la Generalitat estem treballant per ampliar els sectors d’activitats econòmiques que va definir l’estat, per tal que efectivament arribin als sectors més afectats per la pandèmia. I ho fem amb diàleg social”.

Pere Aragonès s’ha referit a la importància dels fons Europeus Next Generation EU, “una oportunitat que no podem desaprofitar”, ha indicat. Aragonès ha afirmat que els governs tenen el deure de compatibilitzar la gestió de l’emergència sanitària i el manteniment de rendes amb l’activació de programes de recuperació ambiciosos, que serveixin per fer transformacions estructurals i augmentar la resiliència: “No es pot tornar a la situació prepandèmia, sinó que cal avançar cap a un model més sostenible, tant a nivell mediambiental com social”.

Les conseqüències socials de la pandèmia

Les conseqüències de la pandèmia han afectat amb intensitat en col·lectius socials ja de per si vulnerables, com el de la gent gran, el del jovent, el de les dones o el de les persones migrants, ha recalcat Aragonès. I una altra de les conseqüències negatives de la Covid-19 és el dany causat a la salut mental de moltes ciutadanes i ciutadans, segons el vicepresident.

Fuente: Govern de Catalunya