La "bona recerca que es fa des de qualsevol punt del país"

La "bona recerca que fa des de qualsevol punt del país"

  • L'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) és un centre CERCA referent en la recerca traslacional per a la millora de la salut de les persones
  • Geis defensa que “la millora en la transferència del coneixement és un esforç més enllà dels centres de recerca i les universitats interpel·la la societat i el territori en el seu conjunt”

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha visitat aquesta tarda la seu de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Geis s’ha reunit amb l'equip directiu del centre, encapçalat per la directora Margarita Nadal, i ha fet una visita a les instal·lacions del centre.

La consellera, que ha estat acompanyada pel director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, i el director general de Transferència del Coneixement, Xavier Aldeguer, ha posat en valor la recerca biomèdica duta a terme al centre: “L’IDIBGI ens referma en el convenciment que la ciència i la innovació són una palanca de progrés i desenvolupament arreu del territori”. Geis ha defensat que “es pot fer bona recerca, en aquest cas en benefici de la salut dels ciutadans, des de qualsevol punt del país, i cal que Catalunya avanci sense deixar ningú enrere cap a la societat del coneixement a què tots aspirem”.

L’IDIBGI és un centre CERCA amb diverses àrees de recerca en els àmbits cardiovascular i respiratori, imatge mèdica, metabolisme i inflamació, neurociència o salut mental, entre d'altres. Amb l’objectiu de fer recerca traslacional per millorar la salut de les persones, el centre promou la investigació biomèdica, el coneixement científic i tecnològic, la docència i la formació en les ciències de la vida i de la salut.

Reunió anual de la Càtedra Tekhné

Abans de la visita a l’IDIBGI, la consellera ha participat aquest matí a la reunió anual de seguiment de la Càtedra Tekhné, una col·laboració de la UdG i l’Ajuntament de Salt amb la finalitat de promoure l’estudi, la recerca i la divulgació del coneixement i esdevenir referent en l’ús de les tecnologies per l’aprenentatge creatiu i la inclusió social.

Geis ha sostingut que “l’objectiu de millorar en la transferència del coneixement és un esforç que interpel·la molt més enllà dels centres de recerca i les universitats. La societat i el territori en el seu conjunt, a través de la xarxa capil·lar dels ajuntament i les escoles, també hi juguen un paper determinant, com evidencia la feina de la Càtedra Tekhné que avui hem conegut de primera mà.”

Al llarg de la reunió s’han exposat les activitats i els plans de futur de la càtedra en el seu primer any de recorregut, entre els quals destaca el projecte europeu Talent Maker de suport a les escoles multiculturals europees per millorar l’educació a distància i presencial per mitjà d’un model d’aprenentatge innovador basat en l’educació dels creadors i la promoció del talent. El projecte Talent Maker està liderat des de la Càtedra Tekhné amb la participació de socis de l’Estat espanyol, Grècia i Romania, i ha rebut el suport de fons europeus per valor de 224.000 euros.

També han pres part en la reunió, que ha tingut lloc a l’Escola El Pla de Salt, el rector de la UdG, Quim Salvi; l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el director de la Càtedra Tekhné, Jordi Freixenet, el director general de Transferència i del Coneixement, Xavier Aldeguer, i la directora de l’Escola El Pla, Cristina Riu, entre d’altres.

Fuente: Govern de Catalunya