AeroHackathon cercar solucions a reptes aeroportuaris

AeroHackathon cercar solucions a reptes aeroportuaris

L’Aerohackathon se celebrarà els dies 17, 18 i 19 de desembre “non stop” en les instal·lacions de Viladecans Innovació

Empresarial, a l’edifici Cubic

Una vintena de hackers gaudiran aquest cap de setmana d’una trobada especialitzada que tindrà per objectiu crear solucions innovadores a reptes vinculats al sector aeroportuari. Les jornades de formació i innovació, que reben el nom d’Aerohackathon, comptaran amb l'assessoria i l'acompanyament de mentors experts. Els participants, organitzats en equips multidisciplinars,  treballaran tres reptes principals, centrats en la sostenibilitat i canvi climàtic, l’experiència dels passatgers i els serveis de Handling dels aeroports. La trobada serà en format híbrid presencial més online, “non stop”, i tindrà lloc en els espais de Viladecans Innovació Empresarial (VIE), en la primera planta de l'edifici CUBIC els dies 17, 18 i 19 de desembre.

Els reptes que es plantejaran a les persones que hi participin són tres: 1) Sostenibilitat i canvi climàtic –tractar de trobar i desenvolupar solucions tecnològiques que permetin fer uns aeroports més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient–; 2) Experiència d’usuari – millorar l'experiència dels passatgers i la seva seguretat mitjançant les noves tecnologies–, i 3) Serveis de Handling – l'excel·lència en els serveis d’assistència en terra o handling és una part important de l'experiència positiva del viatger envers l'aeroport i, en aquest repte es tracta d’esbrinar si les tecnologies poden facilitar les activitats d'atenció al viatger, la facturació o la recollida dels equipatges i altres serveis relacionats.

Per desenvolupar aquests reptes no importen els coneixements sobre el sector que tinguin els participants, sinó la seva capacitat per idear i imaginar solucions innovadores i disruptives. Per a aquesta edició es busca interès per crear un equip motivat que permeti desenvolupar un nou projecte basat en algunes de les tecnologies que es proposa a l’esdeveniment per resoldre aquestes situacions: la intel·ligència artificial, assistents virtuals, el Big Data, l’IoT, el tracking o la robotització i automatització de processos, entre d’altres.

Què és una hackathon?

Els termes que conformen la paraula hackathon són “hacker” i “marathon”. La paraula hacker fa al·lusió a les solucions tecnològiques i innovadores que es persegueixen, és a dir, a la part més científica del projecte, sempre des d'una perspectiva lúdica i d'aprenentatge comú. D'altra banda, com bé indica el terme marathon, es tracta d'una carrera de llarga distància i en definitiva, d'una competició. És un esdeveniment competitiu, si bé el que es busca en una hackathon és propulsar la creativitat i captar futurs projectes, permetent als participants un aprenentatge dinàmic.

Durant l'esdeveniment els participants es divideixen en grups d'entre 2 i 5 persones per a desenvolupar el seu propi projecte. La participació dels grups, que solen ser multidisciplinaris, permet que es generi un clima de coneixement molt atractiu, ja que tots els participants podran aprendre de la resta.

Tota persona amb capacitat i ganes per a idear solucions innovadores als reptes que llancem o a altres propis que estiguin relacionats amb el sector aeroportuari. No importen els coneixements sobre el sector, sinó l'energia, l'entusiasme per superar els reptes i la capacitat de treballar en equip. Es formaran equips de màxim 5 persones, que podran treballar en les instal·lacions on es realitza l'esdeveniment o fora d'elles. El format és híbrid, els equips poden participar presencialment, en línia o en una combinació d'ambdues.

L’organització municipal oferirà, a més de l’espai físic de treball i servei d'àpats durant els tres dies, mentors experts en diferents matèries, que acompanyaran als equips durant les diferents jornades, plataformes de relació, formació i treball en equip, píndoles formatives sobre tecnologia, sector i negoci, formació sobre diferents temes, entre ells la preparació per a la presentació del projecte, i informació del sector aeroportuari de la mà de professionals del sector.

Accés a Viladecans Innovació Empresarial

L'Aerohackathon porta implícita una competició. Els projectes que sorgeixin durant aquests dies es presentaran i seran avaluats per un jurat d'experts en diferents àrees relacionades amb el repte i l'emprenedoria.

Els premis per a l'equip guanyador seran un Kit tecnològic per a cada membre de l'equip consistent en: una impressora 3D, un kit complet d’Arduino, un kit complet de Raspberry Pi. A més, tindrà la possibilitat d'accelerar el seu projecte a Viladecans Innovació Empresarial (VIE) durant sis mesos: un espai gratuït per a desenvolupar el projecte, ús del laboratori equipat per a fer prototips, espais de reunió i formació, mentoria i acompanyament tant de gestió empresarial com de solucions tecnològiques, xarxa de contactes.

Més informació: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., 93 635 18 06

Fuente: Ajuntament de Viladecans