caenes

Noticias del Baix Llobregat

Image
Image
Image
Image
Fons Europeus permetran la transformació social

Fons Europeus permetran la transformació

  • Drets Socials destinarà 397 milions d’euros en l’àmbit d’atenció a les persones i invertirà 640 milions en polítiques d’habitatge
  • Els eixos principals se centren en fomentar l’autonomia personal, millorar la gestió dels serveis socials a través de la digitalització, ampliar el parc d’habitatge destinat a lloguer social i promoure l’eficiència energètica
  • Es posarà en marxa una pàgina web i s’organitzaran jornades tècniques perquè administracions locals, entitats, empreses i ciutadania puguin disposar de tota la informació

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha esbossat aquesta tarda les línies d’inversió principals que preveu el Departament amb els fons provinents dels Next Generation UE. En la conferència Més drets, més oportunitats, ha remarcat que la conselleria que encapçala serà una de les que rebrà més fons d’aquest programa europeu, concretament 1.037 M€, que contribuiran a “accelerar la transformació social del país que impulsa el Govern i millorar la vida de les persones”. La consellera, acompanyada de la secretària general i els secretaris sectorials, ha detallat que entre 2022 i 2026 s’invertiran 397 M€ en l’àmbit de l’atenció a les persones i fins a 640 M€ es destinaran a actuacions en matèria d’habitatge.

En el decurs de l’acte, Cervera ha remarcat que aquestes partides han de precipitar el canvi de paradigma que promou el Govern, “Catalunya ha de transitar de l’assistencialisme cap a un nou model de drets socials, que faciliti les eines i les condicions perquè els ciutadans disposin d’oportunitats per desenvolupar el seu projecte vital on vulguin i com vulguin”. La consellera ha denunciat que ”la pandèmia ha tingut uns efectes conjunturals, amb un increment de les desigualtats, però també ha evidenciat defectes estructurals”, i ha assenyalat que “durant molts anys, mentre la salut o l’educació han estat drets universals i inqüestionables, els drets socials no han rebut la mateixa atenció. No podem permetre que hi hagi drets fonamentals de primera i de segona categoria”, ha reblat. En aquest sentit, ha apuntat que els fons europeus són una oportunitat única per revertir aquesta situació, “amb els Next Generation posarem les bases de com han de ser les coses a partir d'ara, de com volem que siguin les residències (amb unitats de convivència més petites, habitacions individuals...), estimularan la investigació en l'assistència personal, incrementaran el parc de lloguer social o apostaran per l’eficiència energètica als habitatges”.

En l’àmbit de les cures i la promoció de l’autonomia personal, la consellera ha explicat que es seguirà treballant perquè “les persones puguin ser el màxim d’autònomes durant el major temps possible. En definitiva, retardar la dependència tant com es pugui. Per fer-ho possible cal millorar l’atenció domiciliària i modernitzar centres residencials. L’objectiu és fomentar l’autonomia personal i la vida independent”. En aquest sentit, Cervera ha detallat que bona part dels Next Generation s’invertiran en construir nous espais residencials i d’atenció diürna i a modernitzar els que ja existeixen. La consellera ha explicat també que es finançaran iniciatives vinculades a les noves tecnologies, en especial la teleassistència, i projectes innovadors en la lluita contra les desigualtats.

D’altra banda, també ha remarcat que la injecció dels fons europeus serà clau per accelerar la transformació digital del Departament. “Els avenços tecnològics i l’evolució dels sistemes d’informació són una eina imprescindible i fonamental per transformar els nostres models d'atenció, agilitant la resposta a les persones, simplificant els processos administratius i disposant de models que facilitin el treball conjunt entre els diversos agents que intervenen en la gestió de serveis socials (persones ateses, administracions, entitats privades, entitats del tercer sector, universitats, entre altres)”, ha explicat.

En l’àmbit de l’atenció a la infància i la joventut, Cervera ha reclamat abandonar també la visió assistencialista per fomentar l’emancipació i aplicar projectes basats en la prevenció, que situïn els infants, els adolescents i els joves al centre de les polítiques que els afecten. En aquest sentit, ha posat en valor projectes com la Barnahus (Casa dels Infants), que ofereix una atenció integral a menors que han patit abusos sexuals. Cervera ha explicat que després d’implantar amb èxit aquest projecte a Tarragona, els recursos dels fons europeus permetran estendre el servei arreu del territori.

Finalment i pel que fa a l’àmbit de l’habitatge, la titular de Drets Socials ha destacat que la injecció dels Next Generation permetrà afrontar dos grans reptes per equiparar Catalunya als països europeus més avançats, “d’una banda, revertir el dèficit estructural de lloguer assequible amb un increment del parc públic d’habitatge social, i de l’altra, apostar per la rehabilitació d’edificis i llars amb la mirada posada en l’eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic”.

640 M€ en polítiques d’habitatge

Pel que fa a la construcció d’un parc públic d’habitatge, la consellera ha valorat que els Next Generation són una oportunitat per a sumar esforços entre les administracions i el sector per a la promoció d’habitatge, especialment el lloguer social i el lloguer assequible. Cervera ha alertat que “arrosseguem encara efectes de la crisi de 2008, agreujats per la crisi de la pandèmia. Per això, entre les actuacions previstes amb el fons europeus, destinarem 160M€ per donar resposta a la urgent necessitat d’incrementar l’oferta d’habitatge per a millorar les possibilitats d’accés de la població que ho té més difícil, com ara els joves o les famílies amb menys ingressos”. Concretament, el Departament destinarà 80 M€ enguany i 80 M€ el 2023.

La consellera ha destacat que “els fons han de suposar el revulsiu necessari per a fer que superem els baixos nivells d’habitatge amb protecció oficial i anem acostant-nos en els propers anys als nivells d’habitatge social i assequible que hi ha a Europa”.

En l’àmbit de la rehabilitació, Violant Cervera ha destacat que, amb una dotació de 480M€, els fons Next Generation suposen el paquet d’estímul a la rehabilitació més important mai impulsat, i han de permetre rehabilitar 65.000 habitatges fins l’any 2026 a tot Catalunya.

Les actuacions del Departament en aquesta matèria es concentraran principalment en 4 línies d’ajuts, que es gestionaran mitjançant diverses convocatòries de subvencions, les bases de les quals es publicaran el març i podran sol·licitar-se a partir del mes de maig.

  1. Programa d'ajuts a les actuacions de rehabilitació als barris (184,8 M€): per a finançament conjunt d’obres de millora i rehabilitació en edificis residencials i habitatges amb determinats percentatges de reducció de la demanda energètica i d'urbanització d'espais públics en Entorns Residencials de Rehabilitació Programada, establerts prèviament pels municipis o la Generalitat d’acord amb els criteris socials, demogràfics i territorials.

Les quantitats de la subvenció -entre el 40 i el 80% del cost de l’actuació- variaran en funció de l’estalvi energètic aconseguit, amb imports entre els 8.100 i els 21.400 euros per habitatge.

  1. Finançament d’actuacions de rehabilitació als edificis residencials on s'obtingui una millora acreditada de l'eficiència energètica (162,7 M€).

Les persones beneficiàries seran principalment les comunitats de propietaris, persones propietàries o usufructuàries dels habitatges, les administracions públiques (en el cas d’habitatge públic), les societats cooperatives, i les empreses arrendatàries o concessionàries dels edificis residencials. Les quantitats de la subvenció -entre el 40 i el 80% del cost de l’actuació- variaran en funció de l’estalvi energètic, amb imports entre 6.300 i 18.800 euros per habitatge.

  1. Finançament d'actuacions per a millorar l'eficiència energètica en habitatges (58,5 M€).

Les persones beneficiàries seran les propietàries, usufructuàries o llogateres d’habitatges que siguin residència habitual o les

administracions públiques propietàries de l’habitatge. Les quantitats de la subvenció seran del 40% de l’actuació, fins a 3.000 euros per habitatge.

  1. Subvencions destinades a les comunitats de propietaris d’edificis d’habitatges que vulguin redactar el seu llibre de l’edifici o el projecte de rehabilitació (43 M€).

El llibre de l’edifici és l’estudi tècnic que dona informació sobre les característiques de l’edifici i dota la propietat de les instruccions d’ús i manteniment necessàries per allargar la vida útil de l’edifici i evitar-ne la degradació. En aquest estudi també es detallen les actuacions que cal fer per assolir les millores necessàries en eficiència energètica. Drets Socials subvencionarà aquest treball de diagnosi si la comunitat de veïns té interès en dur a terme les obres de rehabilitació.

El Departament ha signat convenis amb els col·legis professionals per a la creació de les Oficines tècniques de rehabilitació per divulgar, impulsar, informar i assessorar a les persones propietàries i a les comunitats de veïns dels programes de rehabilitació vinculats als fons europeus. D’altra banda, la Generalitat també va signar la setmana passada un conveni amb 10 entitats financeres per a activar noves línies de préstecs adreçades a les comunitats de propietaris, particulars i agents rehabilitadors que optin als ajuts a la rehabilitació.

Prop de 400 M € per a l’atenció a les persones

Amb una inversió de 397 M€ fins a 2026, els fons de l’àmbit social es distribuiran amb el seguit d’instruments que disposa el Departament per a fer inversions i obra arreu del territori mitjançant:

  • Inversió en projectes del Departament per a la construcció i rehabilitació de centres residencials i d’atenció diürnaper a gent gran, persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental, basats en una nova arquitectura centrada en la persona i en l'atenció en entorns comunitaris.
  • Projectes tecnològics propis per a transformar els serveis socialsque permetin avançar i accelerar el pla de transformació digital en què es troba immers el Departament.
  • Finançament de projectes i inversions dels ens locals.
  • Convocatòria de subvencions que s’obrirà el proper maig adreçada a totes les entitats, empreses i agents socioeconòmics que treballen en l’àmbit de les polítiques socials al país. La convocatòria persegueix com a objectius prioritaris, entre d’altres, reformar el sistema d’atenció i cures de llarga durada, reforçar una atenció domiciliària d’alta qualitat, seguir impulsant accions que afavoreixin l’accessibilitat, millorar energèticament i tecnològica els centres d’atenció a la infància o promoure la transició energètica en instal·lacions juvenils.

Les bases detallen que es podran finançar actuacions realitzades des de l’1 de febrer de 2020 en endavant i que hi haurà les línies específiques següents:

  1. Remodelació o construcció de nous centres residencials i diürns per a gent gran, persones amb discapacitat, amb malaltia mental o addiccions. També inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.
  2. Projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones
  3. Projectes tecnològics que contribueixin a millorar i transformar els models de gestió de serveis socials
  4. Projectes d’innovació en serveis socials
  5. Subvenció per a ens locals destinada a promoure l’accessibilitat als espais d’atenció al públic dels municipis de Catalunya
  6. Modernització i transformació ecològica i digital dels centres per a infants i adolescents tutelats i ex tutelats i transició energètica i mediambiental de les instal·lacions juvenils


Més drets, més oportunitats

La conferència Més drets, més oportunitats, que ha tingut lloc al recinte modernista de Sant Pau, ha aplegat representants d’entitats socials, col·legis professionals i món local. En el decurs de l’acte, Cervera ha estat acompanyada per la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés; la secretària d'Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, que han detallat la transformació que suposaran els fons Next Generation en els àmbits competencials del Departament. Els propers dies, la consellera i els secretaris visitaran cadascuna de les vegueries catalanes per presentar l’impacte territorial dels Next Generation. Concretament, s’han programat actes a Girona, Lleida, Vic, Tarragona, Tortosa, Tremp i Vilafranca del Penedès.

També s’han previst webinars adreçats a personal tècnic de les administracions locals i les entitats per explicar el procediment per optar a subvencions i resoldre dubtes, així com un manual explicatiu.

També s'ha posat en marxa un espai al web del Departament amb informació relacionada amb els fons Next Generation EU dretssocials.gencat.cat/fonseuropeus.

Fuente: Govern de Catalunya