Viladecans commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

Viladecans commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

Viladecans se sumarà demà, dimarts 28 de juny, a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

–sigles que designen homes i dones homosexuals, bisexuals, transexuals i intersexuals– per sensibilitzar sobre la diversitat d’orientacions i identitats sexuals i reivindicar la necessitat de seguir treballant vers l’erradicació de qualsevol discriminació de drets civils. El 28 de juny és la data en què es recorden els aldarulls de Stonewall, que van tenir lloc a Nova York el 1969 i que es considera que marquen l'inici de l'alliberament homosexual.

Entre les activitats i accions previstes, destaca la Festa Holi, a les 19 hores al parc del Torrent Ballester. Del dilluns 21 fins avui s’han distribuït gratuïtament a Can Xic bosses de pols de colors i el mateix dia del Holi, el promotor de la festa instal·larà una carpa de venda de pols. Després de la Festa Holi, se celebrarà la Festa Jove de l'Orgull a Can Xic. De les 9 fins a les 12 hores, el jovent podrà gaudir de música, karaoke, barra, entrepans i diverses activitats, entre d’altres sorpreses. Altra de les activitats previstes per a demà és la xerrada queer D’una cambra pròpia al “ho volem tot", a les 19 hores, a l’Institut Josep Mestres Busquets, seu de la Biblioteca de Viladecans durant les obres de l’equipament. La xerrada, amb entrada lliure fins a completar l’aforament, és a càrrec de Juanita Markez, dinamitzadora sociocultural i activista LGTBIQ.

Polítiques municipals per garantir la igualtat

L’Ajuntament de Viladecans desenvolupa i desplega polítiques específiques per garantir la igualtat efectiva entre homes i dones, independentment de la seva orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere, gràcies al treball transversal entre els diferents serveis i departaments, la col·laboració amb altres administracions públiques i la participació ciutadana. Dins de les accions realitzades destaquen les mesures per prevenir l’LGTBI-fòbia a escoles, instituts, centres oberts i casals d’estiu; la continuïtat del Servei d’Atenció a persones LGBTI+, així com l’acompanyament a les famílies; les accions de sensibilització en l’àmbit esportiu per a la jornada del mes de febrer i la participació de Viladecans en la Xarxa de Municipis LGTBI i en el Consell Comarcal. Davant d’actes discriminatoris, el Servei d’Atenció Integral LGBTI+ va realitzar 60 atencions durant l’any 2021 a persones LGBTI+.

Abans de la festa Holi, al Torrent Ballester, es llegirà una declaració institucional amb motiu del 28J que recordarà “totes aquelles persones que, històricament, han patit les conseqüències de l’heteropatriarcat i de les lleis franquistes, com la Ley de Vagos y Maleantes o la Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social, amb mesures privatives i de reeducació sexual, a causa de la seva orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere”. A més, el manifest també mostrarà la seva solidaritat amb “aquelles persones que, encara avui, no poden manifestar ni expressar els seus sentiments amb plena llibertat perquè, en 64 països, les lleis nacionals atempten i criminalitzen directament les persones LGBTI+”, segons les darreres notícies publicades per l’Associació Internacional de Lesbianas, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex (ILGA) el 2021.

Foto de la festa Holi de 2017 – AJUNTAMENT DE VILADECANS