Portal web amb fotografies, publicacions i documents històrics

Web amb fotos, publicacions i documents històrics

L'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí ha posat en marxa un portal web per a la difusió del seu patrimoni documental i històric. A https://arxiuenlinia.sjdespi.cat/ es poden consultar fotografies, cartells, publicacions, plànols, audiovisuals i documents històrics digitalitzats, des de l'Edat Mitjana fins a principis del segle XXI. 
El web de l'arxiu ofereix accés a la informació vinculada a la història de la ciutat de forma pràctica i senzilla i permet la consulta des de qualsevol dispositiu mòbil. El portal permet la visualització de documents -i en el cas de les publicacions i els documents històrics, també la descàrrega-. A més, es poden fer cerques de documents per paraules, per dates i per temàtiques. 
El portal s'estructura en diferents seccions: fotografies, amb prop de 4.500 fotos, les més antigues del darrer quart del segle XIX, imatges que mostren l'evolució de la ciutat des del punt de vista urbanístic, econòmic, social i cultural; cartells i programes, amb 1.400 imatges d'activitats de l'Ajuntament, d'entitats, solidàries, campanyes electorals...; revistes i publicacions, amb un recull de publicacions municipals i d'altres publicacions i revistes que s'han editat a la ciutat; mapes i plànols, amb una selecció de plànols de l'arquitecte Josep Maria Jujol i el plànol més antic de la ciutat, del 1873; audiovisuals i so, amb una selecció de filmacions que es conserven a l'arxiu; i documents històrics, amb prop de 5.000 documents -entre ells, el document més antic de Sant Joan Despí que es conserva a l'arxiu, un pergamí de l'any 1496 que certifica una acta de venda, així com actes del Ple municipal dels darrers dos segles i padrons municipals del segle XIX i de principis del segle XX-.
En una visita a l'Arxiu Municipal, l'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, ha explicat que mitjançant l'arxiu en línia "es posen a l'abast de la ciutadania i de la recerca fotos, cartells, publicacions, plànols i documents històrics digitalitzats, un autèntic tresor de la memòria històrica de Sant Joan Despí".
El portal té com a objectiu difondre el patrimoni històric de Sant Joan Despí, oferint tant a la ciutadania com als investigadors un espai de consulta en línia del seu fons documental. En el futur, els continguts del web de l'arxiu s'aniran ampliant amb nous documents digitalitzats.