La primera edició de la jornada AgroTech aposta per avançar en el sector agrícola

La primera edició de la jornada AgroTech aposta per avançar en el sector agrícola

La primera edició de la jornada d’AgroTech, Innovació en el Sector Hortícola, va tenir lloc ahir a l’edifici Cúbic

amb la participació activa d’un setantena de persones. Productors, empreses, centres de recerca i estudiants van poder compartir opinions, experiències i la seva visió sobre el futur del sector, molt vinculat a la innovació tecnològica. La trobada, organitzada per la Cooperativa Agrícola de Viladecans, Agrotech-UPC i l'Ajuntament de Viladecans, va deixar palesa la necessitat de modernitzar el sector per facilitar la feina dels pagesos i millorar-ne la producció per fer-la més rendible i sostenible. Tothom va coincidir en que aquest objectiu no és viable sense el treball conjunt de productors, empresaris i centres de recerca, ni sense la implicació de les administracions.

Una de les conclusions més importants de la jornada va ser la necessitat d’un canvi en la normativa que regula el sector agroalimentari. L’alcalde Carles Ruiz va destacar la potencialitat del Parc Agrari del Baix Llobregat i el paper important que en aquest sentit juga la inversió en innovació tecnològica “no s’ha tractat mai el Parc Agrari com a espai productiu, sinó com a paisatge i es tracta de que les administracions entenguin que hi ha un potencial econòmic important que necessita suport en les infraestructures”. 

Carles Faura, president de la Cooperativa Agrícola de Viladecans, també va demanar aquest suport per part de les administracions per potenciar el hub d’innovació agroalimentària, una proposta en la qual treballen els ajuntaments de Viladecans, Gavà i Sant Boi, la UPC i diverses entitats. Faura creu que s’ha de donar més visibilitat a la producció del Baix Llobregat. “Viladecans, per exemple, és el primer productor de tomàquets i cogombres i aquest menjar s’ha de cuidar i ajudar-nos als pagesos a poder treballar amb millors condicions, modernitzant-nos per estar en el segle XXI”.

La modernització del sector agrari no és possible sense la feina que fan els centres de recerca en projectes d’innovació. Anna Gras, directora científica de l’AgroTech-UPC va assegurar que “és important per a nosaltres connectar amb el sector productiu i captar les seves necessitats per veure com podem des de la universitat, amb el nostre coneixement i tecnologia, fer avançar el sector agrícola”.

La innovació és cabdal per poder transformar l’agricultura. Aquest concepte de transformació el va ressaltar Francesc Reguant, president de la comissió econòmica agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya. “Hem de transformar l’agricultura perquè sigui més sostenible i productiva perquè necessitem aliments. Hem unit a professionals que ens poden aportar eines, però s’ha de solucionar la dificultat de relació entre administració i agricultura. Ha d’haver-hi facilitats i no dificultats”, va dir.

Últimes tendències i avanços tecnològics

Durant la jornada, a més de compartir opinions i experiències a través de ponències i taules de debat, també va haver-hi espai per conèixer les últimes tendències i avanços tecnològics aplicats al sector hortícola per millorar-ne l'eficiència i augmentar-ne la productivitat. Es van presentar projectes com una aplicació especialitzada en gestió agrícola, el monitoratge de plagues aplicant solucions biològiques o disposar de sensors connectats per intercanviar dades i tenir un control real de la situació del cultiu en tot moment.

L’última activitat de la jornada va ser una dinàmica de treball grupal que va reunir en sis espais diferents tots els actors implicats. S’hi va debatre sobre el present i el futur del sector en digitalització, innovació en maquinària, gestió de l’aigua, xarxes de comunicació, relleu generacional i reaprofitament dels aliments. S’hi van identificar problemes i es van proposar possibles solucions. És el cas de la falta de cobertura i connectivitat al camp, que es podria solucionar amb comunicació via satèl·lit o mitjançant una xarxa oberta d’Internet de les Coses. O el problema de la qualitat i la quantitat d’aigua per al reg, que es pot solucionar amb la utilització d’aigua regenerada de les depuradores en comptes de llençar-la al mar. També es va plantejar la fuita de talent jove “per la falta de prestigi de la professió que alimenta el món”. Hauria de fer-se més atractiva i que els joves vegin la viabilitat del negoci, o també facilitar el relleu extra familiar per poder traspassar una activitat agrària sense tantes dificultats burocràtiques.

Segons els organitzadors, l’èxit de la trobada dona peu a que es puguin organitzar més edicions en un futur perquè tots els professionals del sector agrícola pugin continuar compartint i reflexionant sobre les necessitats i el futur del camp.