Reflexionar sobre la ciutat del futur

Viladecans: reflexionar sobre la ciutat del futur

Cinc seminaris web oberts a tothom ajudaran a elaborar l’Estratègia Viladecans 2030

Amb els cinc seminaris web que s’inicien aquest dijous amb la participació de ponents experts i inspiradors, l’Ajuntament convida als ciutadans i ciutadanes a participar en el procés de reflexió sobre l’Estratègia de futur per a la ciutat per a l’any 2030 amb la mirada posada en els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i en les agendes urbanes internacionals i espanyola. De la mà dels viladecanencs es vol establir un full de ruta per potenciar la millora de la qualitat de vida local, a la vegada que es compleix el compromís amb el planeta.

El primer webinar, dijous 14 de gener, a les 18 hores, tractarà sobre l’estil de vida saludable i qualitat de vida i comptarà amb la participació de Brenda Chávez, periodista especialitzada en consum responsable, i Emilia Cano, exatleta d’elit i regidora local de Foment de l’esport femení, Consum i Salut. Per participar en aquest seminari i en tots, cal emplenar el formulari inclòs en el web municipal: https://www.viladecans.cat/ca/webinarsviladecans2030Esteu convidats.

Primera fase de treball

Per a la primera fase de treball del procés participatiu de l’Estratègia Viladecans 2030, s'han establert cinc eixos estratègics de ciutat. A aquests se sumen altres tres eixos més per donar forma a l’Agenda Urbana Local. Per al disseny de l'estratègia s'han escollit els quatre grans objectius de Govern Municipal.

Per a aquest mandat: la dinamització econòmica, l'estil de vida saludable i la qualitat de vida, la transició ecològica i la innovació educativa. A aquests àmbits s'uneixen, d'una banda, la resiliència, com a necessitat detectada per poder fer front millor a situacions adverses –com ha fet palès la COVID-19– i, d’altra banda, tres àmbits clau per teixir una estratègia integral: l'habitatge, la mobilitat i el model de ciutat. Altres aspectes, com la igualtat de gènere o la cohesió social, són presents de manera transversal en els eixos.

Els següents seminaris web tindran lloc el 19 de gener –Dinamització económica–, amb la participació d’Oriol Estela, economista, geògraf i coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona; el 26 de gener –Transició ecològica–, amb Juan del Río, biòleg, educador i activista sobre les comunitats sostenibles; el 9 de febrer –Innovació educativa–, amb Nélida Zaitegui, mestra, pedagoga i expresidenta del Consell Escolar d‘Euskadi, i en  una altra data de febrer per confirmar, es tractarà la Resiliència. Hi haurà altres trobades temàtiques més –sobre movilitat, habitatge i model de ciutat–, de les quals s’informarà puntualment.

Estratègia Viladecans 2030 i Agenda Urbana Local

L'Estratègia Viladecans 2030 és un document que, de manera participada, definirà com serà la ciutat l'any 2030, tenint en compte les principals agendes internacionals i enfocada a les cinc prioritats de ciutat: la innovació educativa, la dinamització econòmica, la transició ecològica, la qualitat de vida i estil de vida saludable i la resiliència per a la gestió de crisi.

Pel que fa a l'Agenda Urbana Local i el seu Pla d'Acció, són els instruments que s’utilitzaran per traslladar els objectius globals fixats des dels organismes internacionals i nacionals a la realitat local, fixant actuacions concretes per desenvolupar a Viladecans fins al 2030.