Educació 360 anima la ciutadania a participar-hi de forma activa

Educació 360 anima la ciutadania a participar-hi

L’Ajuntament presentarà avui, 2 de març, l’estratègia Educació 360 a Viladecans, mitjançant un webinar que tindrà lloc

a les 17.30 hores. Diferents membres del grup Motor d'Educació 360, format per representants de la comunitat educativa, s’encarregaran de la presentació de l’estratègia local i de l'equitat com a concepte clau que sustenta la proposta. Durant l’acte, s’informarà les persones participants sobre com poden formar part activament d’aquest projecte de ciutat.

Hi intervindran l’alcalde Carles Ruiz; la regidora d’Educació, Gisela Navarro; la directora de l’Àmbit municipal de Serveis a la Ciutadania, Rosa Gallardo; Alfredo Vega, diputat president de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona; Mònica Moreno, mestra, membre del Grup Motor Educació 360; Marta Pereira, infermera i membre d’AMPA i del Grup Motor Educació 360, i Marco Berenguer, professor de secundària, director d’institut i també membre del Grup Motor Educació 360. El seminari web també comptarà amb Oriol Ripoll, expert en jocs i gamificació educativa, qui, mitjançant una dinàmica i un repte, interpel·larà els i les assistents sobre com encaixar en la proposta i amb què poden contribuir-hi.

Per assistir, cal inscriure-s’hi a: https://www.viladecans.cat/ca/formularinovaeducacio360.

Una aliança per a la igualtat d’oportunitats

L’Educació 360 és una iniciativa educativa, social i política que entén la comunitat i el municipi com un ecosistema educatiu local, capaç de connectar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones. Aquest plantejament vincula l’escola, les famílies i tots els agents i recursos de la comunitat, vetllant per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

Es tracta d’una aliança entre municipis impulsada per la Diputació de Barcelona,  la Federació de moviments de renovació pedagògica (FMRPC) i la Fundació Jaume Bofill, de la qual Viladecans forma part des del maig del 2019, moment en què va acordar l'adhesió assumint el manifest i els compromisos dels participants, amb la voluntat també de promoure el desenvolupament de projectes d’Educació 360 al municipi. 

A Viladecans, l'Educació 360 és un projecte que forma part del Comitè de Direcció d’Innovació Educativa  i té els objectius d'aconseguir més i millors oportunitats educatives per a tothom i de crear ecosistemes d’Educació 360 locals. Per aconseguir-ho l'equip treballa en la consecució de quatre reptes: incrementar l’accés i la participació de tots els infants i joves a iniciatives d’alt valor educatiu, garantint l’equitat i la igualtat d’oportunitats; connectar els interessos i motivacions dels infants i joves amb els recursos educatius del territori per personalitzar els aprenentatges; impulsar entorns d’aprenentatge connectats, formals i no formals, a través de la col·laboració entre els diferents actors, especialment amb els centres educatius, i augmentar el capital social de la comunitat, incrementant el treball col·laboratiu per generar respostes eficaces a les necessitats educatives dels infants i joves.

El grup motor i els projectes

Per treballar aquest projecte d’Educació 360, s’ha constituït un grup motor, multidisciplinari i amb diferents agents del municipi, que és qui ha treballat i conceptualitzat la proposta. El Grup Motor està constituït per mestres de primària i professors de secundària, entitats esportives i juvenils, associacions de famílies, l'Equip d'Assessorament Psicopedagògic, la Diputació de Barcelona i els departaments d'Esports i Educació de l'Ajuntament de Viladecans.

Els projectes que s’hi duen a terme es basen en els diferents actors educatius i el que poden aportar al conjunt. D'aquesta manera es crea un sistema de relacions interconnectat i amb objectius comuns que permet que es desenvolupin els projectes:

  • ·Connexió d’espais –connectar coneixements i experiències de tots els espais de l’entorn, dins i fora dels centres educatius, amb la finalitat de generar conjuntament més i millors oportunitats educatives–.
  • ·Connexió de temps –connectar coneixements i experiències del temps lectiu i del no lectiu–. Quan els infants i joves fan teatre, esport o una activitat de migdia desenvolupen competències molt importants per al seu creixement; es promou que els aprenentatges que es donen dins i fora de l’escola estiguin relacionats.
  • ·Connexió d’aprenentatges –que hi hagi una continuïtat educativa del que aprenen els infants i joves en els diferents moments i espais del dia–. Per això, treballar amb l’escola, seguir la mateixa línia pedagògica i compartir objectius educatius és principal.
  • ·Connexió d’actors –connectar l’escola, les famílies, les entitats, els clubs, els recursos i els equipaments de la comunitat amb la finalitat de generar conjuntament més i millors oportunitats educatives.

Fuente: Ajuntament de Viladecans