60 estudiants catalans participen en #CanSatCat

60 estudiants catalans participen en #CanSatCat

L’edició d’enguany s’emmarca en l’Estratègia NewSpace de Catalunya amb l’objectiu de generar vocacions entre els joves

sobre l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM

Els petits satèl·lits llançats al BCN Drone Center estan dissenyats per estudiants de l’Associació Cosmic Research de la UPC-ESEIAAT

Foto 2

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assistit al llançament de petits satèl·lits dissenyats per més de 60 estudiants catalans d’ESO, Batxillerat i FP, d’entre 14 i 19 anys, que han participat en la competició europea #CanSatCat, avui dissabte, 27 de març, al Drone Center BCN, situat a Moià.

L’edició d’enguany d’aquesta competició s’emmarca dins de l’eix de Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya amb l’objectiu de generar vocacions entre els joves sobre l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM.

L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) organitza cada any el concurs CanSat, que consisteix en el disseny, construcció i  llançament de petits satèl·lits. És la primera vegada que Catalunya participa en aquesta competició.

Un repte científic i tecnològic

Segons explica David González, sotsdirector de l’ESEIAAT i coordinador de #CanSatCat. “la competició és un repte tant tecnològic i científic. No només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels i les estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i transmetre aquestes dades per telemetria. També han de poder analitzar i interpretar els resultats obtinguts d’una manera crítica. Per tant, estem parlant d’anar mes enllà d’aplicar a la pràctica el coneixement que han après a classe. Estem parlant de que els mateixos i les mateixes estudiants generin el seu propi coneixement”, assegura González.

I és que dues setmanes desprès dels llançaments, els dies 9 i 10 d’abril, a les instal·lacions de la UPC-ESEIAAT i respectant els protocols vigents per la COVID-19, els 9 equips participants en la competició  #CanSatCat, integrats per joves d’entre 14 i 19 anys,  hauran de presentar davant d’un jurat l’informe final amb l’anàlisi dels resultats obtinguts. L’equip guanyador representarà a Catalunya en la prova estatal de CanSat, que competirà a Granada el proper mes de juliol.

El jurat que avaluarà els informes està format, per part de la Generalitat de Catalunya, per Francesc Rambla, responsable del  Servei d’Inclusió i Capacitació Digital de la Secretaria de Polítiques Digitals i Toni Garcia, del Departament d’Ensenyament, juntament amb Rossana Fernández, del Consorci d’Educació de Barcelona, el professor i sotsdirector de l’ESEIAAT David Gonzalez, i Magda Escorsa, estudiant del màster universitari en Enginyeria Aeronàutica de la UPC que s’imparteix a l’ESEIAAT.

 NewSpace, un àmbit econòmic en creixement

L’Estratègia NewSpace de Catalunya ha permès el llançament a l’espai de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat i tret de sortida de les missions satel·litals d’aquesta estratègia basada en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades. Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de treball en els propers 4 anys i 280 milions d’euros de facturació.

Fuente: Govern de Catalunya