Els carrers del nou barri de Llevant tindran nom de dona

Els carrers del nou barri de Llevant amb nom de dona

El Ple Municipal aprova recordar en el nomenclàtor local quinze dones que han estat referents culturals, d'igualtat i de defensa dels

drets civils i socials

 El Ple Municipal de Viladecans va aprovar dedicar els noms dels nous carrers del barri de Llevant a quinze dones referents culturals, d'igualtat i de defensa dels drets civils i socials. Amb aquesta mesura s'incrementen un 50 % les referències femenines a la llista de carrers, fins a arribar a les 47. Si, fins ara, un de cada quatre carrers amb nom dedicat a persones era de dona, amb els nous noms la proporció serà d’un a tres. A més, una de les avingudes del nou barri portarà el nom d'Igualtat, com a reivindicació del moviment feminista.

La proposta del govern municipal respon a la decisió del Ple del 26 d’octubre del 1995, que va instar “a recuperar el nom de dones que hagin destacat en la lluitat per la llibertat de les persones i els pobles o que hagin transcendit en els àmbits culturals, artístics o científics, entre d’altres”. En els últims anys, l'Ajuntament ha buscat esmenar l'escassetat de representació femenina en la llista de carrers i, ja el 2014, es van dedicar a vuit científiques carrers del nou sector econòmic de Ca n'Alemany.

La tinenta d’alcalde d’Innovació social i Participació, Rosa Cañisá, va expressar la seva satisfacció per presentar “una proposta de noms que representen el talent i l’esforç femení amb una mirada ambiciosa i àmplia, tant a nivell de disciplines professionals com d’àmbit geogràfic. És una decisió que contribueix a seguir treballant per una ciutat feminista i progressista”.

Carme Chacón, Clara Campoamor, Rosa Parks...

Carmen Conde, primera dona a la RAE; Carme Chacón, ministra de Defensa a Espanya;  Clara Campoamor, activista pel sufragi universal; Emilia Pardo Bazán, escriptora; Emmeline Pankhurst, activista pel sufragi universal; Frida Kahlo, pintora i activista social; Gabriela Mistral, única Nobel de Literatura en castellà; Gloria Fuertes, escriptora; Gueraua de Queralt, priora de comunitat religiosa local; Hannah Arendt, pensadora; María Domínguez, primera alcaldessa de la Segona República; Maria de Maeztu, pedagoga; Maruja Mallo, pintora; Nativitat Yarza, primera alcaldessa democràtica a Catalunya, i Rosa Parks, activista pels drets civils.

El nou nomenclàtor també deixa testimoni en la guia de carrers d'elements patrimonials com l'antiga Bòvila de Sales i els garrofers centenaris i formalitza el nom de diversos camins que recorren els espais verds del barri. Així mateix, es bateja com a plaça d'Espanya la rotonda de a la carretera C-245 amb l'avinguda del Progrés. També es va aprovar la denominació de la plaça de les Panes –urbanitzada el 2020 al barri del Molí–, en record d'una indústria tèxtil basada en la mà d'obra femenina.

Fuente: Ajuntament de Viladecans