Justícia juvenil ha de prendre la vida en llibertat

Justícia juvenil ha de prendre la vida en llibertat

La consellera de Justícia inaugura l’exposició “Traspassant mars i murs. L’art com a salvavides” al Museu Marítim

de Barcelona

La mostra recull el testimoni de joves de centres de justícia juvenil que han participat en un projecte de reinserció a través de l’art

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuro, afirma que la vida en els centres educatius de justícia juvenil “ha de prendre com a referència la vida en llibertat, afavorir els vincles socials, els contactes amb les famílies i la participació de les entitats públiques i privades en el procés d’integració social”.

Ciuró, que avui ha inaugurat l’exposició “Traspassant mars i murs” - una mostra artística duta a terme per joves interns del centre de justícia juvenil Can Llupià - ha recordat que “totes les activitats que es fan als centres han d’estar inspirades pel principi que el o la menor internada té uns drets i continua formant part de la societat”. És per això que els centres educatius “han de proporcionar les condicions idònies per promoure la integració i la reinserció social amb projectes com aquest”, ha puntualitzat la consellera.

Per a la titular de Justícia, aquests centres “tenen una funció social importantíssima”. Lourdes Ciuró ha encoratjat els menors a “construir i decidir lliurement sobre el seu futur” alhora que els ha recordat que el Departament de Justícia “posarà totes les eines possibles perquè ho aconsegueixin”.

Reinserció dels joves a través de l’art

La mostra “Traspassant mars i murs. L’art com a salvavides” visibilitza el projecte artístic protagonitzat per 182 menors del centre de justícia juvenil Can Llupià (Barcelona), que han pintat un total de 60 metres lineals del mur interior del centre on estan complint una mesura d’internament. El projecte, impulsat per la fundació SETBA, ha estat liderat per l’artista visual Marcel·lí Antúnez.

Tot i que cadascun dels joves va pintar el seu propi dibuix, el mural es configura com un projecte en conjunt, fruit del treball en equip. La majoria dels participants no havia agafat mai cap llapis ni cap pinzell. L’objectiu de l’activitat és despertar en els joves l’interès per l’art, fomentar l’autoestima, millorar els hàbits bàsics i calmar l’ansietat.

El projecte Traspassant murs es va iniciar l’any 2018 i va finalitzar el març del 2021 al Centre Educatiu Can Llupià, a Barcelona. Aquest any s’hi ha sumat el centre Els Til·lers, a Mollet del Vallès. En els propers anys, el Departament de Justícia vol estendre aquesta activitat a d’altres centres de justícia juvenil.

La justícia juvenil a Catalunya

Les persones són inimputables fins als 14 anys. En canvi, a partir d’aquesta edat, els menors ja tenen responsabilitats penals. Els jutges decreten mesures que han d’assumir els menors que han comès un delicte. Les mesures judicials per als menors són l’equivalent a les penes per a les persones adultes. La gran diferència és que les mesures de justícia juvenil tenen una finalitat educativa.

El ventall de mesures que pot imposar el jutge pot anar des de la mediació i la reparació a les mesures de medi obert, com ara la llibertat vigilada, les prestacions en benefici de la comunitat o les tasques socioeducatives.

L’internament en centres de justícia juvenil es reserva per als menors que han comès els delictes més greus. Tant és així, que els joves amb mesures d’internament només representen el 9,5 % de tots els joves que van passar per la justícia juvenil a Catalunya l’any 2020 (5.367).

A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès).

Fuente: Govern de Catalunya