Garantir el dret a decidir de les persones grans

Garantir el dret a decidir de les persones grans

  • “Hem de ser pioners promovent la formació en xarxes i aplicacions per trencar aquesta bretxa digital i evitar la soledat no volguda de les persones grans”, ha reflexionat
  • La consellera ha visitat el saló FiraGran, que ha organitzat més de 300 activitats sobre envelliment actiu i contra la bretxa digital
  • “Amb els fons europeus, es destinaran 200M d’euros per a la construcció i remodelació d’espais residencials de llarga durada”

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha visitat aquest divendres FiraGran 2021, el saló dedicat a la gent gran de Catalunya, on ha afirmat: “Volem potenciar les capacitats i garantir el dret a decidir de les persones grans a viure com i on decideixin, amb nou model de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones amb dependència”. En una atenció als mitjans, la consellera ha assenyalat la necessitat de repensar l’atenció a les persones grans, i ha apuntat que “amb 200M d’euros, els fons europeus seran una oportunitat per a la construcció i remodelació d’espais residencials de llarga durada”. A més, ha explicat que “es destinarà una partida de 60M d’euros en polítiques de teleassistència, telemedicina o d’aparells domòtics per continuar adaptant les polítiques cap a la promoció de l’autonomia, cap un envelliment actiu en l’entorn domiciliari i en la lluita contra l’aïllament i la solitud”.

“És una fira que enguany celebrem doblement perquè torna de manera física després de més d’un any dur de pandèmia”, ha remarcat la consellera, que ha qualificat d’importantíssim el tema que centra el debat aquest any: combatre la bretxa digital en la gent gran. “Hem de ser pioners promovent la formació en xarxes i aplicacions per trencar aquesta bretxa digital i evitar la soledat no volguda de les persones grans”, ha expressat Cervera. En aquest sentit, el Departament de Drets Socials i l’Oficina de Gent Gran Activa han engegat a campanya ‘L’Altaveu’ per contribuir a la disminució de la bretxa digital. Constarà de vuit programes que presenten diferents eines digitals per a la comunicació entre persones, de forma didàctica i amena, a més de tractar problemàtiques socials com l’edatisme i el maltractament a la gent gran.

En el transcurs del saló es realitza un estudi de camp per determinar el grau de digitalització de les persones grans i aprofundir sobre la realitat de la bretxa digital en el col·lectiu.

Durant la visita, la consellera Cervera ha anat acompanyada del director de la Fundació FiraGran, Juli Simón; la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, i el responsable de l’Oficina de Gent Gran Activa, David Agustí.

Més de 300 activitats

La titular de Drets Socials ha visitat el saló i l’estand del Departament de Drets Socials, on ha pogut veure una obra de microteatre sobre el maltractament a la gent gran i la bretxa digital. L’espai de la conselleria, on també hi té presència l’Oficina de Gent Gran Activa, difon informació sobre la Xarxa Òmnia, i la campanya ‘L’Altaveu’, a més d’acollir actuacions de microteatre que volen conscienciar sobre qüestions com l’edatisme i la solitud no volguda. La consellera també visitat els estands de les diferents entitats que hi participen, i ha assistit a activitats com Pedala Gran i una conferència sobre la mort digna.

El saló, ha ofert més de 300 activitats gratuïtes per promoure l’envelliment actiu. Els participants de la fira han pogut gaudir de propostes de música i moviment, ball country, sevillanes, recitals de poesia, espais de manualitats, pintura, teatre, gimnàstica, ioga, tai-txi, una trobada sardanista i un festival de corals. També s’han organitzat conferències, tallers i diàlegs sobre la mort digna, la solitud no desitjada, seguretat i prevenció d’accidents domèstics, les relacions de parella després de la jubilació i sobre com ha afectat la pandèmia en la salut mental de les persones grans.

Els XX Premis de la Fundació FiraGran han guardonat a Eduardo Mendoza, Àngel Casas, Maria Boj, Joan Alamillo, la Federació Catalana del Voluntariat, el

Manifest contra el Maltractament a Persones Grans i el Col·lectiu de professionals del sector residencial de Catalunya.

Fuente: Govern de Catalunya