Oberta la convocatòria per a companyies de circ catalanes

Convocatòria per a companyies de circ catalanes

El Departament de Cultura i l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya impulsen Pobles de Circ, per acostar

el circ a municipis petits i reforçar un circuit estable municipal a Catalunya

Fins a l’1 de març, les companyies podran presentar les seves propostes per formar part del catàleg d’espectacles

Almenys el 20% dels espectacles seleccionats seran destinats a públic adult

El Departament de Cultura i l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) impulsen ‘Pobles de Circ’, en el marc del Pla d’Impuls al Circ 2019-2022, que té com a objectiu acostar els municipis petits a l’organització de l’exhibició d’espectacles de circ, difondre la creació de circ catalana, donar més oportunitats d’exhibició per a les companyies i reforçar un circuit estable municipal a Catalunya per a espectacles de circ.

L’APCC ja ha obert la convocatòria 2021 i les companyies catalanes podran presentar les seves propostes fins l’1 de març. La novetat d’enguany és que almenys el 20% dels espectacles seleccionats seran per a públic adult, per promoure que no es tracti només de creacions per públic familiar. La tria dels espectacles seguirà també criteris de gènere, de diversitat en disciplines i estils.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha destacat que “el món del circ, ja especialment precaritzat dins el nostre panorama cultural, ha patit intensament els efectes de la pandèmia. En aquest context es fa més necessari que mai trobar les oportunitats per desplegar el Pla d’Impuls del Circ articulat amb totes les entitats de l’àmbit”, i ha afegit: “Vull remarcar la intensa tasca de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya per fer possible aquesta convocatòria de Pobles de Circ, que desitgem poder gaudir amb creixent normalitat durant aquest 2021”

El programa ‘Pobles de Circ’ va començar l’any passat a 4 municipis i enguany ja són 7 els ajuntaments que hi formen part. Bellver de Cerdanya, Sort, Ulldemolins, Prats de Lluçanès, Alcanar, Talarn, Sant Hilari Sacalm són els municipis (la majoria, de menys de 2.500 habitants) que programaran espectacles aquest 2021. Amb la incorporació d’aquests pobles la mesura arriba a totes les províncies, amb especial atenció a les zones amb menor programació cultural com Tarragona i les Terres de l’Ebre o els dos Pallars.

Pobles de Circ preveu la programació de 4 espectacles de circ de diferents formats a aquests 7 municipis, que no programen circ de manera habitual i que tenen una oferta escassa d’arts escèniques o arts en viu. A més, també està previst un taller de circ a cada poble, que durà a terme una iniciativa de circ o espai de la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) pròxima. Com ja s’ha fet enguany, tots els espectacles seguiran la normativa que marqui el PROCICAT per evitar contagis de Covid-19.

Al mes de març, una comissió formada per representants dels 7 ajuntaments, dos programadors/es i una artista de circ escolliran un catàleg de 20 espectacles i a partir d’aquí cada poble elaborarà la seva programació a partir dels seus interessos, els espais disponibles i els requisits tècnics i de la disponibilitat de les companyies. Està previst que les representacions es puguin programar des de la primavera fins el mes de desembre de 2021.

Aquesta iniciativa està finançada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, juntament amb aportacions dels ajuntaments, i la coordinació de l’APCC.

16 espectacles de circ a municipis d’entre 400 i 2.500 habitants, durant el 2020

Durant el 2020 s’ha pogut dur a terme tota la programació prevista als quatre pobles participants, un total de 16 espectacles i 4 tallers de circ. Alguns dels espectacles han hagut de canviar de data, però les companyies i els ajuntaments han acordat les reprogramacions i no s’ha hagut d’anul·lar cap.

Els ajuntaments han valorat positivament el ressò d’aquesta programació, i destaquen xifres molt altes de públic malgrat les restriccions establertes (limitació de l’aforament, confinaments municipals o comarcals, etc.). En total, unes 2.500 persones han assistit i participat en els diferents espectacles i tallers. Cal tenir en compte que es tracta de municipis petits d’entre 400 i 2.500 habitants.

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la participació de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.

Si voleu més informació del programa Pobles de Circ us podeu posar en contacte amb l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) a través del correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..

Fuente: Govern de Catalunya