Viladecans exporta la Xarxa d’Innovació Educativa

Viladecans exporta la Xarxa d’Innovació Educativa

Es clausura el projecte ON BOARD de col·laboració amb Halmstad (Suècia), Nantes (França), Albergaria-a-Velha (Portugal),

Poznan (Polònia) i Tallinn (Estònia)

Els resultats i aprenentatges de Viladecans prenen forma amb un Pla de Millora de la XIE, que es va presentar ahir a la ciutadania amb una reunió virtual

El projecte europeu ON BOARD, liderat per Viladecans, que ha consistit a exportar l’experiència de la Xarxa d’Innovació Educativa local a cinc ciutats europees –Halmstad (Suècia), Nantes (França), Albergaria-a-Velha (Portugal), Poznan (Polònia) i Tallinn (Estònia)–, dins del programa europeu URBACT, va tancar definitivament ahir els seus treballs, amb una sessió en què els responsables municipals del projecte van fer balanç dels resultats principalment als agents locals implicats, com ara docents, empreses, famílies, joves i entitats.

El projecte es va clausurar oficialment, però, el dia 12 de maig, amb un acte virtual al qual van assistir més de 80 persones de diverses nacionalitats i que va servir per repassar els aprenentatges i les fites assolides per les ciutats sòcies després de gairebé tres anys de treball conjunt. La reunió va comptar amb la intervenció de l’alcalde Carles Ruiz; la tinenta d’alcalde d’Acció Comunitària i Igualtat, Gisela Navarro; l’expert del Programa URBACT, Eddy Adams; el representant del Programa URBACT a Espanya, Jon Aguirre; els representants municipals de les cinc ciutats sòcies i l’experta URBACT del projecte ON BOARD, Mireia Sanabria.

Durant el desenvolupament del projecte ON BOARD, les cinc ciutats europees han aconseguit conèixer en profunditat la XIE de Viladecans, i han complit una gran tasca d’intercanvi i aprenentatge conjunt que els ha permès arribar a diferents estadis de consolidació de les seves pròpies xarxes d’innovació educativa.

Després dels tres anys de feina conjunta, Nantes ha aconseguit integrar metodologies de la XIE en dos districtes de la ciutat, gràcies als projectes pilots desenvolupats amb la col·laboració dels diferents agents. A Tallinn, sent Estònia un dels països més digitalitzats del món i amb un sistema educatiu punter, la bona experiència amb el projecte ON BOARD tindrà continuïtat en l’àmbit nacional, convençuts que l’educació no té lloc només a les escoles, sinó també a tota la ciutat. A Albergaria-a-Velha, el projecte ON BOARD els ha permès aglutinar els agents educatius i no educatius i coordinar esforços d'una forma que, sense el paraigües de la Xarxa d’Innovació Educativa, no hauria estat possible. A Poznan, el projecte ha servit per enfortir les escoles d’un dels districtes de la ciutat i fer-les més atractives per a l’alumnat i les famílies impulsant iniciatives conjuntes que han contribuït a dinamitzar la relació barri-veïnatge. A Halmstad, el projecte els ha permès desplegar la metodologia de la XIE en un districte, amb la perspectiva d'estendre-la a cinc districtes més.

Presentació del Pla de Millora de la XIE

Per a Viladecans, l’experiència ha servit per crear un Pla de Millora de la XIE, que es va presentar ahir a la Comunitat Educativa i a la ciutadania en general a la jornada de clausura de l’ON BOARD celebrada on line. L’equip municipal coordinador de la XIE va explicar com, a partir d'una feina en què va participar diversos departaments municipals, s’han definit 127 indicadors que dibuixen l'estat de l'educació a la ciutat, com ha millorat els darrers anys i com pot avançar gràcies a accions com la mateixa Xarxa d’Innovació Educativa. També van explicar dos nous projectes que neixen de la col·laboració de la XIE amb les entitats: "Com treballar les emocions a les entitats esportives" i, amb els joves, el projecte "Good Friends" a l'Institut Torre Roja el mes de setembre. Finalment, es van presentar els treballs d’elaboració d’una proposta de nova governança de la XIE per reforçar la seva autonomia, que guiarà la XIE a partir de l'octubre.

La Xarxa d’Innovació Educativa de Viladecans va ser creada l’any 2013 com a iniciativa municipal per integrar docents, famílies, empreses i entitats locals sota un mateix paraigües amb què poder interactuar i treballar conjuntament per impulsar projectes innovadors en els centres educatius de la ciutat. El reconeixement europeu va arribar l’any 2017 en ser escollida pel Programa Europeu URBACT com a bona pràctica i, sota el nom de projecte ON BOARD, Viladecans ha liderat la rèplica de la XIE, segons el mecanisme URBACT, a les cinc ciutats sòcies.

Fuente: Ajuntament de Viladecans