Primers alumnes del postgrau Persones amb discapacitat

Primers alumnes del postgrau Persones amb discapacitat

  • El padrí de la promoció ha estat José Luis Rodríguez Zapatero. També han intervingut a l’acte el rector de la UB, Joan Guàrdia, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.
  • El postgrau ensenya a analitzar els factors que determinen o possibiliten els processos d'inclusió social, i també a detectar les situacions d'exclusió i aïllament que pot provocar qualsevol situació de discriminació.  

Sant Boi, 8 d’octubre de 2021. Avui, 8 d’octubre, a l’equipament municipal Can Massallera, de Sant Boi, s’han lliurat els diplomes corresponents a les dues primeres edicions del postgrau de la Universitat de Barcelona Persones amb discapacitat, drets socials i cultura de les capacitats. A més dels responsables acadèmics del postgrau, han intervingut a l’acte el rector de la UB, Joan Guàrdia, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i l’expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en tant que padrí de la promoció, entre altres. La sessió ha servit, també, per presentar la primera edició del màster Inclusió social i drets de ciutadania de les persones amb discapacitat.

La Universitat de Barcelona va començar a impartir aquest postgrau l’octubre del 2019. Té com a objectius bàsics conèixer i saber analitzar els factors que determinen o possibiliten els processos d'inclusió social, i també saber detectar les situacions d'exclusió i aïllament que pot provocar qualsevol situació de discriminació per raó de discapacitat. Durant el curs, l’alumnat aprèn a ser capaç de detectar, diagnosticar i establir mecanismes per fer front a les diferents situacions de discriminació múltiple a què s'enfronten diàriament dones i nenes amb discapacitat: discriminació interseccional, així com a prendre consciència dels prejudicis i actituds de la societat envers les persones amb discapacitat i treballar-hi al respecte. 

La coordinadora del postgrau, Pilar Díaz, ha conduït l’acte celebrat avui, que ha començat amb la benvinguda de l’alcaldessa de Sant Boi. Lluïsa Moret ha destacat que «Sant Boi acull amb orgull aquest acte com a ciutat referent i compromesa històricament amb la defensa dels drets de les persones amb

discapacitat. La formació acadèmica com la que proporcionen el curs de postgrau i el màster de la UB que presentem avui». Moret ha afegit que «és fonamental per estimular la vocació dels professionals que hauran d’atendre les necessitats físiques i emocionals de les persones amb discapacitat, una demanda que la pandèmia ha posat especialment en evidència».

L’Ajuntament de Sant Boi ha prioritzat històricament les polítiques destinades a les persones amb discapacitat. En l’actualitat, la ciutat compta amb una estratègia 360 per abordar les necessitats d’aquests ciutadans i ciutadanes que cobreix tot el seu cicle de vida i està basada en tres eixos d’actuació: atenció i assistència, formació i ocupació, accessibilitat i inclusió. 

A continuació, hi ha intervingut la directora del postgrau, Virgínia Matulic; el director de la Unitat de Formació i Recerca del grau de Treball Social de la Facultat d’Educació, Cándido Palacín; una representant dels alumnes que rebien avui el diploma, Claudia Ernica, i el conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, com a representant de les institucions patrocinadores del programa de beques. 

Tot seguit ha estat el torn del padrí de la promoció, José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern d’Espanya, president del Foro de Contratación Socialmente Responsable, Patró de la Fundación CERMI Mujeres i membre del Consejo del Real Patronato sobre Discapacidad, que ha destacat que “el postgrau i el nou màster contribueixen a reparar una injustícia històrica envers les persones amb discapacitat, i a visibilitzar alhora la lluita per la dignitat i l’afany pel coneixement i la superació”. L’expresident ha animat els estudiants a explorar “un camp nou, ple d’oportunitats”, i ha agraït a la Universitat de Barcelona la seva aposta acadèmica per la discapacitat. Així mateix, ha ressaltat “la trajectòria històrica de Sant Boi en aquest àmbit” i ha convidat aquesta ciutat a esdevenir “un referent per al país”.

Després del lliurament de diplomes a tots els alumnes, ha pres la paraula el rector de la UB, Joan Guàrdia, que ha posat el punt final a l’acte. Guàrdia ha posat en relleu el fet que el postgrau aborda els drets i les formes d'atenció inclusiva i que forma professionals que sabran visibilitzar els valors que aporten a la societat les persones amb discapacitat. Així mateix, ha destacat la disciplina de treball social com una professió compromesa amb la justícia social i l'atenció a les persones més vulnerables. 

Fuente: Ajuntament de Sant Boi