La Unió de Cooperadors, en els  Premis FAD

La Unió de Cooperadors, en els Premis FAD

La rehabilitació de l’edifici de la Rambla és una de les 58 obres  seleccionades entre 434 propostes

La rehabilitació de la Unió de Cooperadors ha estat seleccionada en la 64a edició  dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. Un procés de remodelació d’un  edifici emblemàtic projectat per l’arquitecte Josep Torres Clavé que va néixer  com una cooperativa l’any 1936. 

La seva remodelació, finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del  patrimoni cultural i industrial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, respon a la  voluntat de recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats  i al context actual. La nova Unió de Cooperadors obrirà pròximament les portes  convertida en un referent d’innovació socioeconòmica i fórmules properes a  l’economia social i al cooperativisme. 

El projecte de reforma, projectat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha buscat  retornar l’edifici a l’estat original i dotar-lo de les prestacions pròpies d’un edifici  d’ús públic contemporani. Amb aquest objectiu s’han eliminat els elements  superflus que s’havien afegit a l’obra originària, i s’ha prioritzat la recuperació de  la façana principal i els colors primitius, i la conservació dels elements  estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala, les baranes i  la fusteria.  

S’ha creat un equipament obert, diàfan i polivalent que, distribuït en tres plantes,  afavorirà la col·laboració a través de la disposició dels seus espais. Per adaptar se a la normativa vigent d’accessibilitat, s’ha instal·lat un ascensor en un punt  estratègic i amb un impacte mínim. 

La rehabilitació de la Unió de Cooperadors respon als criteris que valora  especialment el jurat dels FAD en l’apartat d’Arquitectura: Obres que donen  resposta a les necessitats actuals i aborden temes contemporanis, ja sigui a les  ciutats com al paisatge, i que busquen aportar solucions als reptes ambientals i  socials mitjançant plantejaments útils i bells, vinculant els programes a la lògica  del lloc i a través de tècniques coherents. D’aquí que hagi escollit la Unió de  Cooperadors de Gavà com a una de les 58 obres seleccionades del total de 434  obres presentades als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. 

Es tracta d’un dels guardons més longeus d’Europa en aquest àmbit i un dels  més prestigiosos. Es van instaurar l’any 1958 amb l’objectiu d’impulsar els  corrents d'avantguarda i reconèixer la qualitat en els nous camins i investigacions  obertes aleshores respecte als llenguatges tradicionals. 

ARQUIN-FAD, associació impulsora dels premis, va tancar la convocatòria  d’enguany amb un total de 543 obres presentades. A més de les 434  corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, s’hi van presentar 75  als Premis FAD de Pensament i Crítica i 33 als Premis FAD Internacionals.  D’aquests, es van escollir 27 finalistes i 68 seleccionades. 

La nova Unió de Cooperadors, juntament amb la resta d’obres finalistes i  selecciones en aquesta nova edició, es podran veure a partir del 2 de juny i fins  al 28 d’agost en el marc de l’exposició “El millor disseny de l’any”, en el Museu  del Disseny de Barcelona. 

Fuente: Ajuntament de Gavà