“Cosint Barris” un projecte urbanístic qüestionat per la ciutadania

Projecte urbanístic qüestionat per la ciutadania

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi vol fer les següents reflexions, com a resposta a l’article publicat el 6 de desembre al Diari de Sant Boi que portava per títol “L’Ajuntament defensa que la urbanització dels barris de muntanya implicarà un augment de zones verdes públiques”.
En primer lloc: Considerem que la “degradació dels espais públics de muntanya”, que assenyala el tinent d’alcalde de política territorial, és conseqüència de la nul·la inversió del govern local en aquest anys. No té cap sentit justificar la construcció d'una quantitat important de m2 de sostre, amb l'argument de “zona deficitària en serveis”. Som conscients de les deficiències dels barris de muntanya, però creiem que tot això no s'arregla construint més edificis, sinó dimensionant els serveis públics en funció de la població que cal atendre. Augmentar la ràtio de població en barris ja històricament deficitaris simplement agreujarà la situació, perquè acceptar que primer es construeixi i després es planifiquin els serveis bàsics és confiar en la bona fe del govern municipal que existeixi en el futur. Fins ara l’Ajuntament no ha estat capaç de dotar de serveis adequats a aquests barris, i per tant dubtem que pugui resoldre aquesta situació en un futur en el qual encara hi hauria una població més important i amb més necessitats.
En segon lloc: Resulta evident que l’Ajuntament de Sant Boi vol fer una modificació del Pla General Metropolità (PGM) com un “canvi de cromos” molt beneficiós pels propietaris d’espais actualment qualificats com a zones verdes i equipaments pel PGM, a costa de que la població de Sant Boi perdi zones públiques d’equipaments (antiga escola Milà i Gelabert al barri de Camps Blancs) i zones verdes actualment catalogades i consolidades plenament com a patrimoni públic situades al barri de Marianao (Riera de la Bòbila i El Bori). 
En tercer lloc: Qüestionem que l’Ajuntament estigui intercanviant les zones verdes del Bori i Marianao per altres terrenys, molts d’ells situats de difícil accés i en barrancs, i que estan catalogats com a del Bori com a zones a preservar i a millorar en el seu manteniment. Sigui com sigui, l’edificació d’àrees naturals a la falda de Sant Ramon estableix un precedent que pot suposar, en un futur proper, la pèrdua d’espais emblemàtics de la ciutat.