“A-porta” arriba a Gavà per promoure l'empoderament veïnal

“A-porta” arriba l'empoderament veïnal

  • • El projecte recollirà les necessitats dels veïns i veïnes i informarà dels serveis i  recursos municipals existents
  • • La iniciativa s'implantarà al barri de Ca n'Espinós i Ausiàs March i arribarà a  més de 500 habitatges 

Gavà desplega el programa de caràcter social “A-porta”, l'objectiu és potenciar i donar visibilitat a  les habilitats i lideratge veïnals per augmentar la cohesió social i donar resposta a necessitats bàsiques  de persones en situació vulnerable. Set veïns i veïnes dels barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March  seran els encarregats d'informar i assessorar els altres membres de la comunitat. 

En aquest projecte els protagonistes són els veïns i les veïnes de Gavà. Els i les “Picaportes” són  persones del mateix barri contractades i formades per visitar a cada un dels seus veïns i veïnes i donar los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida. Entre altres qüestions,  oferiran consells i recursos per fer una gestió de consum d'energia responsable: com reduir les factures  dels subministraments bàsics o com adaptar la llar al fred i la calor amb solucions de baix cost. D'altra  banda, els i les Picaportes també informaran sobre l'accés a drets socials, recerca de feina, recursos  del barri, gestió de residus, convivència i civisme. Alhora, en el seu contacte amb el veïnat treballaran  per detectar possibles situacions d'aïllament social tant en el cas de persones grans com a qualsevol  edat.  

Els i les Picaportes faran un primer apropament per identificar les principals problemàtiques, el grau  de coneixement de les ajudes socials i serveis existents. Aquest treball de camp ha començat durant  el mes de juliol i està previst que s'allargui fins a finals de novembre. Un cop finalitzats aquests  primers qüestionaris, es triaran aquells temes a treballar que siguin d'interès tant per als veïns del barri  com per l'administració. 

Com a mesura de seguretat i per evitar desconfiança, els i les Picaportes avisaran a porteries i  comerços dels voltants de les seves visites amb cartells informatius on s'inclourà una imatge  identificativa. En tot moment, les visites es realitzen respectant totes les mesures de seguretat  sanitàries per la Covid-19. 

A-porta s'ha presentat aquest matí en el barri de Ca n’Espinós. Per l'alcaldessa de Gavà, Gemma  Badia “la iniciativa és molt valuosa, esdevé un termòmetre per veure la capacitat que té el barri  d’interactuar amb l’Ajuntament, quines són les necessitats i la facilitat que tenen per accedir i  informar-se. Amb això, volem millorar aquests vincles per poder arribar a la gent i que puguin  tenir la sensació de seguretat, participació i escolta activa”.  

De la seva banda, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró ha  explicat que “es tracta d’un projecte social que, partint de la base que la gent dels barris té 

habilitats útils, sovint invisibles i res o poc valorades, vol generar dinamisme nou valoritzant  aquestes competències. Es tracta d’aprofitar la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del  seu barri i crear serveis que facilitin la relació amb les institucions locals”.  

Barris empoderats 

A-porta és una iniciativa de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que  ha aconseguit el suport i finançament de la Generalitat de Catalunya. És una idea basada en el  projecte de l'associació VoisinMalin de França, que també forma part del projecte. El programa es  porta a terme a 13 barris de 8 municipis. Va començar a Ciutat Meridiana l'any 2016, des de llavors  s'ha desplegat en els municipis de Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell,  Mataró i Viladecans.

 Fuente: Ajuntament de Gavà