Descendeixen els delictes durant els últims dotze mesos a Viladecans

Descendeixen els delictes durant els últims dotze mesos

Policia Local i Mossos d'Esquadra intensificaran les actuacions contra l'incivisme i les ocupacions il·legals d'habitatges. Els delictes van descendir un 6,5 % en els dotze mesos que van d'octubre del 2019

fins a setembre del 2020 respecte als dotze mesos anteriors, mentre que les detencions van augmentar en un 22 %.

Els delictes contra el patrimoni van disminuir un 9,2 % –només els robatoris amb força ho van fer en un 23,5 %– i els que atempten contra les persones es van reduir en un 13,7 %. Són dades que els Mossos d'Esquadra van presentar en la Junta de Seguretat de Viladecans, celebrada el dimecres 18 de noviembre i presidida per l'alcalde Carles Ruiz, que va reunir responsables dels cossos policials que tenen competència a Viladecans. Representants de Policia Local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Bombers de la Generalitat van coincidir que Viladecans és una ciutat segura, que registra baixos nivells d'actes delictius i successos en general.

Les infraccions penals en aquests últims dotze mesos han estat 3.070, mentre que en el mateix període anterior van ser 3.284, registrant-se un descens d'un 6,5 %. Les detencions, no obstant això, han augmentat, passant de 232 a 283. S'han registrat 2.508 delictes contra el patrimoni, enfront dels 2.762 ocorreguts el període anterior; un 9,2 % menys, i 303 delictes contra les persones, descendint un 13,7 %, ja que en el període anterior van ser 351. Els delictes contra la seguretat viària, per contra, han augmentat en un 22,1 %, passant de 104 a 127.

Les principals infraccions penals contra el patrimoni, entre octubre del 2019 i setembre del 2020, han estat els furts (1.067), les estafes (477), els danys (354) i els robatoris amb força a l’interior de vehicles (193). Tots els robatoris amb força en van sumar 355, enfront dels 464 del període anterior (un 23,5 % menys). Per analitzar aquestes dades, segons fonts policials, s'ha de tenir en compte la pandèmia, però també l'increment de vigilància que s'ha produït per part tant de la Policia Local com dels Mossos d'Esquadra. De fet, les detencions es van incrementar en un 22 % (de 283 a 232).

L'incompliment de les normes sanitàries relacionades amb la pandèmia es detecta principalment en el nombre d'infraccions administratives: si entre octubre del 2018 i setembre del 2019 aquestes faltes van ser 1.012, en el període entre octubre del 2019 i setembre del 2020 van ascendir a 3.033, amb un increment del 199,7 %.

Contra l'incivisme i les ocupacions il·legals

L'alcalde Carles Ruiz va felicitar tots els cossos de seguretat pel treball realitzat, sobretot durant les setmanes de confinament “quan vàreu ajudar extraordinàriament a mantenir l'ànim de la societat”. Així mateix, els va agrair que s'hagin reduït els delictes en els últims dotze mesos: “Viladecans és una ciutat segura i tranquil·la, en gran part gràcies a vosaltres”, els va dir.

Tots, responsables policials i polítics, van coincidir en la necessitat d’intensificar les actuacions de prevenció i persecució dels actes incívics, així com actuar amb més rapidesa i eficiència contra les ocupacions il·legals d'immobles. Ruiz va mostrar la seva preocupació per la proliferació d'actituds poc cíviques “que perjudiquen la convivència, com l'abandó incontrolat de residus de tota mena en l'espai públic o, en aquest context de pandèmia, l'incompliment de les normes sanitàries”.

L'alcalde també va demanar la col·laboració dels cossos policials per evitar que proliferin les ocupacions il·legals d'habitatges. “És un problema greu que cal saber afrontar des de tots els punts de vista: perseguint les màfies que trafiquen amb propietats que no són seves, pressionant els bancs i grans forquilles perquè no tinguin habitatges buits inútilment i ajudant les famílies que pitjor ho estan passant, perquè no acabin havent d'ocupar un pis com a últim recurs”, va declarar.