Els Mossos d'Esquadra detenen tres persones especialitzat en estafes bancàries a empreses

especialitzat en estafes bancàries a empreses

No més en un mes van cometre tres estafes per un valor superior als 200.000 euros. Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC)  de la Regió Policial

Metropolitana Nord van detenir  entre el 17 i 18 de novembre, dos homes i una dona, d’entre 31 i 49 anys, 

La investigació es va iniciar a finals del mes d’agost quan el representant d’una empresa de Viladecans (Baix Llobregat) va denunciar una estafa per la manipulació d’un pagaré nominatiu que havia emès a favor d’un proveïdor seu però s’havia ingressat, alterant l’import inicial, en un compte aliè a la seva relació comercial.

Arran d’aquest fet es va obrir una investigació que va permetre descobrir l’existència d’un grup criminal especialitzat en dues tipologies d’estafes bancàries.

La primera modalitat consistia en la sostracció de correspondència ordinària de les bústies de correus d’empreses, situades en polígons industrials, amb l’objectiu d’interceptar cartes que contenien xecs, pagarés o ordres de pagament nominatius en concepte d’abonament de serveis. Posteriorment, els manipulaven amb productes químics per modificar les dades inicials del beneficiari i l’import. Finalment, feien l’ingrés en comptes bancaris i, posteriorment, reintegraments en metàl•lic a finestreta o en caixers automàtics per aconseguir els diners en efectiu.

La segona tipologia d’estafa que utilitzava aquest grup criminal, coneguda com a Mailing, està basada en la intrusió i usurpació de correus electrònics d’empreses. En aquest cas, els estafadors accedeixen al sistema informàtic de les empreses per tal de buscar les seves relacions comercials. Un cop elegeixen l’objectiu, es posen en contacte amb ells per facilitar un nou número de compte bancari, gestionat per l’organització, on han d’ingressar els diners derivats de la seva relació comercial.

Durant la investigació es va comprovar que el grup criminal estava format per diverses persones, on cadascuna d’elles tenien un rol específic. En un primer nivell es trobaria el hacker, que s’ha comprovat que operava des del Regne Unit, que feia les intrusions informàtiques per aconseguir tota la informació de les empreses.

En un segon nivell, es trobaria un home, de nacionalitat congolesa i amb nombrosos antecedents per estafa, que seria l’encarregat de gestionar els comptes bancaris on s’ingressaven els diners fraudulents. Aquest individu també era l’encarregat de contactar amb persones disposades a cedir o constituir aquests comptes bancaris, els quals formaven el tercer nivell de l’organització.

Entre el 17 i 18 de novembre es va detenir l’estafador de nacionalitat congolesa, que es trobaria en el segon de nivell de l’organització, i dues persones que formarien part del darrer esglaó del grup.

Durant la investigació s’ha comprovat que aquest grup criminal hauria comès durant el mes d’octubre tres estafes amb un benefici fraudulentament de 200.000 euros.

La investigació continua oberta per tal d’identificar i detenir la resta dels integrants del grup i esbrinar si els detinguts poden estar implicats en altres estafes.

Els detinguts, un d’ells amb nombrosos antecedents per estafa, van passar a finals de la setmana passada a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de Barcelona. El jutjat ha decretat l’ingrés a presó del principal investigat.