Detenen una dona que falsificava receptes mèdiques

dona que falsificava receptes mèdiques

Els Mossos d’Esquadra detenen una dona que falsificava receptes mèdiques per aconseguir ansiolítics a farmàcies i revendre’ls en el mercat negre. Aquests tipus de medicaments multipliquen el seu preu

de 2.7 euros la caixa fins a 250 o 300 euros per a combinar-les inadequadament amb drogues com el haixix

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Gavà van detenir, el dimecres 25 de novembre, una dona de nacionalitat espanyola, de 48 anys i veïna de Vilanova i la Geltrú, com a presumptes autora d’un delicte contra la salut pública i falsificació de document públic.

La investigació es va iniciar a mitjans del mes d’octubre, quan els agents del Grup de Delinqüència Urbana de Castelldefels, format per agents de la comissaria de Castelldefels i de la Policia Local del municipi, van identificar tres persones, tot just quan sortien d’una farmàcia amb catorze caixes, amb un total de 840 comprimits, d’un medicament pertanyent al grup de les benzodiazepines que actua sobre el sistema nerviós central, amb propietats ansiolítiques. Els identificats, a més, portaven tres receptes més d’aquest medicament fotocopiades i signades per la mateixa doctora.

El principi actiu del medicament és el clonazepam, una benzodiazepina recollida com a droga al Conveni de Viena i que quan es combina il·legalment amb altres drogues com el haixix s’anomena Karbuki, una droga estesa al nord d’Àfrica. Aquest ús provoca que el medicament multipliqui considerablement el seu valor en el mercat negre dels 2.7 euros la caixa a les farmàcies espanyoles fins als 250 o 300 euros a la destinació final.

Els darrers anys s’han succeït diverses operacions a tota Espanya per la compra d’aquest medicament amb receptes falsificades.

Els agents van intervenir les caixes de medicaments per tal d’aclarir l’origen lícit o il·lícit de l’adquisició.

Posteriorment, els investigadors van comprovar que nou de les catorze caixes havien estat adquirides, el mateix dia, i per la mateixa persona, a farmàcies dels municipis de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

Així mateix, els investigadors van esbrinar que una doctora havia denunciat la falsificació de receptes fent servir el seu segell escanejat i l’encapçalament de l’Hospital de Bellvitge.

Fruit de les indagacions es va acreditar que, des de maig de l’any 2018, s’havien dispensat a les 48 farmàcies ubicades als municipis del partit judicial de Gavà, un total de 277 receptes d’aquest medicament, expedides totes per la mateixa doctora. El conjunt d’aquestes tindrien un valor de venda de entre 70.000 a 80.000 euros i permetrien fabricar 16.620 dosi de Karbuki.

Gràcies a les gestions d’investigació, els agents van aconseguir identificar la persona que, essent pacient de la doctora, havia aprofitat aquesta circumstància per sostreure una recepta que posteriorment havia fotocopiat centenars de vegades amb la finalitat d’aconseguir aquest medicament. La detinguda hauria dut a terme aquestes compres juntament amb un grup de fins a set persones que participen habitualment amb ella en les compres, amb una freqüència gairebé diària.

Finalment, el 25 de novembre, els investigadors, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 9 de Gavà, van realitzar una entrada i escorcoll al domicili de la persona investigada i van detenir-la com a presumpte autora d’un delicte de tràfic de drogues i falsificació documental.

L’arrestada ha passat a disposició judicial avui i el jutge instructor ha decretat la seva llibertat amb càrrecs.