Recuperats un manuscrit del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat i una creu gòtica sostreta de la Parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca

Recuperats un manuscrit del segle XVII i una creu gòtica

. El ciberpatrullatge va permetre detectar una persona que oferia documents públics antics que podrien haver estat extrets o espoliats, entre els quals hi havia aquest manuscrit teatral d’interès històric que ja ha estat dipositat a la biblioteca de l’Abadia de Montserrat

 · Els investigadors de la DIC recuperen la creu processionària del segle XVI més de 40 anys després que l’haguessin robat. Aquesta peça, que s’havia de vendre en una subhasta, va participar en l’exposició de creus el 1913 en el primer Congrés d’Art Cristià de Catalunya

  • · La Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC treballa en la investigació de fets comesos contra el patrimoni històric, cultural, artístic, arquitectònic i monumental i per a garantir la protecció i recuperació de les peces d’art
  • · Durant l’any 2023, s’han intervingut temporalment un total de 51 documents històrics, dels quals 28 van ser considerats pel seu contingut i valor, d’interès i de domini públic. Per això van ser rescatats i lliurats per ser restituïts al lloc més idoni per la seva preservació i difusió

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC han recuperat diversos manuscrits procedents d’una col·lecció particular que els venia a través de webs especialitzades de compravenda d’antiguitats per Internet. Entre aquests documents hi havia un manuscrit teatral d’interès històric, titulat A la Virgen de Montserrat Acto o Comedia compuesta por el muy Reverendo P.Valentín Céspedes. La recuperació d’aquest exemplar s’emmarca en una investigació centrada en el ciberpatrullatge a la xarxa que ha permès recuperar un total 28 documents que han estat considerats de domini públic i han estat dipositats als llocs que corresponia per a la seva conservació, custòdia i difusió.

Paral·lelament a aquesta investigació, els agents de la mateixa unitat de la DIC han recuperat un creu processionària gòtica del segle XVI que havia estat sostreta l’any 1981 de l’església de Sant Martí Sarroca. Els investigadors van tenir coneixement a través del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat que s’estava organitzant una subhasta on s’exposaria aquesta peça d’alt valor històric i artístic. La intervenció dels Mossos d’Esquadra va permetre obtenir la creu uns dies abans que es dues a terme la subhasta i retornar-la el passat 10 de novembre al Bisbat per a la seva protecció i recuperació.

Un rar text teatral inspirat en la llegenda de fra Garí Montserrat

El manuscrit dipositat a la Biblioteca de Montserrat és una peça teatral escrita en vers i inspirada en la llegenda de fra Garí de Montserrat. El document manuscrit va ser copiat a partir d’una peça original que es va deslocalitzar al Monestir durant la Guerra del Francès el 1811.

Es tracta d’un manuscrit rar, que no apareix citat en cap dels repertoris bibliogràfics del segle XVII i XVIII, amb un gran interès per a la història del teatre català, ja que es tracta d’un tipus d’obra de la qual no han sobreviscut massa testimonis d’una temàtica relacionada amb llegendes pròpies de Catalunya.

La inscripció manuscrita de l’exemplar, vincula l’obra i l’autor P. Valentín Céspedes, jesuïta, amb l’Abadia de Montserrat. Això, juntament amb les bones condicions de la Biblioteca de l’Abadia de Montserrat, han motivat la decisió, que garanteix d’acord amb els seus valors, la conservació, protecció i correcta difusió, en definitiva una bona gestió del llibre.

Especialistes en el ciberpatrullatge a la xarxa

La localització d’aquesta peça teatral s’ha realitzat a partir del ciberpatrullatge que fan els investigadors especialitzats en patrimoni històric a portals web especialitzats en la compra i venda d’antiguitats per internet. L’11 de novembre de l’any passat els agents especialitzats de la Unitat Central de Patrimoni Històric van localitzar un perfil que oferia a la venda diferents documents antics d’institucions catalanes medievals, interns d’Ajuntaments, d’administracions de caràcter senyorial i jurisdiccional, així com capbreus i eclesiàstics. Alguns d’ells amb valor històric i de diferents fons documentals, amb aparença d’haver estat extrets o espoliats. L’investigat venia aquests llibres i documents manuscrits, al·legant en la mateixa descripció dels productes, que podria tractar-se de documents procedents d'arxius públics.

Amb aquesta informació, el dia 3 de febrer d’enguany es va dur a terme una inspecció policial al venedor encaminada a determinar l’autenticitat i la traçabilitat dels documents. En una primera observació els agents especialistes en patrimoni històric van detectar que aquests documents i llibres intervinguts contenien elements que feien sospitar que es tractava de documents considerats inicialment com a públics o de “domini públic”.

A més, els elements intervinguts presentaven mancances de mesures destinades a perllongar-ne el temps més gran possible, i no es trobaven en condicions òptimes de conservació. Tot l’inventari de què disposava l’investigat provenia de l’herència d’un familiar que era col·leccionista d’antiguitats i que no disposava de documentacions de compra per aportar la traçabilitat d’aquests, així com tampoc cap llibre registre de col·leccionista, ni cap inventari.

Per aquest motiu, els investigadors van intervenir documents antics procedents de l’Administració de la Generalitat, de diferents Ajuntaments, i de l’Església catòlica, tant de Catalunya com de la resta de l’estat, per tal de fer-ne una catalogació i garantir-ne la conservació en benefici de l’interès general.

En el marc de la investigació, en total es van intervenir temporalment 51 documents, 23 dels quals li van ser retornats. Uns altres 28 documents han estat considerats de domini públic i han estat lliurats als arxius d’on procedien o s’han dipositat en biblioteques acreditades, on s’integraran al seu fons patrimonial, tot assegurant una òptima conservació i així garantir la preservació de llurs valors i assegurar el compliment de llur funció social.

Tenint en compte allò que especifica la Llei d’Arxius 10/2001, quan els titulars de documents públics tinguin coneixement de l’existència de documents propis en possessió de tercers han de prendre les mesures legals pertinents per a recuperar-los, donat que els documents públics no poden ser alienats ni embargats, i els drets dels qui en són titulars no prescriuen.

La Unitat Central de Patrimoni Històric té encomanada no només la investigació d’aquells delictes comesos contra el patrimoni històric, cultural, artístic, arquitectònic i monumental, sinó també, i com a principal raó d’existència, la tasca de garantir la seva protecció i recuperació.

La creu processionària s’havia d’exposar en una subhasta

La col·laboració permanent i constant que els Mossos d’Esquadra de la Unitat de Patrimoni Històric de la DIC realitzen amb institucions vinculades amb el patrimoni històric, cultural, artístic, arquitectònic i monumental és crucial per a detectar peces d’alt valor històric que es venen en subhastes.

Aquest és el cas de la investigació que va permetre recuperar la creu gòtica processionària del segle XVI que va ser sostreta de la parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca l’any 1981 en el marc d’un robatori amb força en què els lladres van també sostreure altres peces d’alt valor històric. Els autors dels fets van destruir les tanques de la porta de l’entrada ponent al temple i el pany per accedir al seu interior i van arrencar la imatge del Sant Crist de marfil que presidia l’altar major. També van forçar les portes de la sagristia i van sostreure dues creus processionàriesde plata, una romànica del segle XIV i una gòtica del segle XVI, a més de dos calzes de plata i dos reliquiaris.

Més de 40 anys després, els Mossos d’Esquadra han pogut recuperar una de les creus sostretes, la que pertany al segle XVI. La seva localització va ser gràcies a l’avís que el mateix Bisbat de Sant Feliu de Llobregat que va tenir coneixement que aquesta creu s’havia de vendre en una subhasta el 17 de novembre organitzada per una empresa especialitzada en aquest tipus de compra i venda d’antiguitats.

Els investigadors van contactar amb l’empresa i després que el responsable d’aquesta no pogués acreditar la seva propietat ni aportar documents de compra, la van recuperar i després de realitzar treballs per autentificar-la, la van retornar i dipositar al Bisbat de l’Hospitalet de Llobregat el passat 10 de novembre.