Nadal es centra en la prevenció per evitar les estafes virtuals en les compres durant aquest període
- · S’incideix en les estafes digitals més freqüents, així com en les noves modalitats generades amb intel·ligència artificial, i s’engegarà una campanya de prevenció a les xarxes sota l’etiqueta #CiberNadalSegur
. Actualment les estafes representen el segon delicte en volum de denúncies, només per darrere dels furts. El 90% de les estafes són a través d’internet, i experimenten un creixement del 20% interanual durant els darrers dos anys
· Els Mossos d’Esquadra intensifiquen el patrullatge preventiu als carrers fins passada la campanya de Reis amb la col·laboració de les policies locals
- · S’intensificarà la presència policial a les zones de major afluència i concentració de persones en el marc del nivell 4 sobre 5 vigent d'alerta antiterrorista
La Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra ha posat en marxa un any més el Pla de Nadal amb l’objectiu de vetllar per la seguretat ciutadana i la mobilitat segura durant les festes nadalenques. Està vigent des del 30 de novembre fins passats Reis, coincidint amb l’inici de la campanya de rebaixes que, com cada any, comportarà una gran afluència de persones en els principals eixos i zones comercials.
Durant aquest període s’intensificaran les accions policials dirigides a la prevenció i detecció dels fets delictius, però sobretot les centrades en evitar les estafes en les compres en línia i totes aquelles relacionades amb internet i les xarxes socials.
Actualment les estafes representen el segon delicte en volum de denúncies, només per darrere dels furts. El 2023 van haver prop de 130.000 estafes, que representen més de 300 víctimes diàries a Catalunya. En relacióa les dades de 2023, del global de denúncies, un 60% es corresponen amb estafes tipus smishing, fishing i vishing.
Per a aquest objectiu, els Mossos d’Esquadra han engegat una campanya de prevenció a través de les seves xarxes socials davant les estafes digitals amb l’etiqueta #CiberNadalSegur. Es donaran consells de seguretat, s’explicaran quines són les estafes digitals més comunes i com funcionen per poder evitar caure en el parany. Les accions preventives es converteixen en un element necessari per abordar aquest fenomen i és necessari que la ciutadania conegui de primera mà les tipologies delictives que utilitzen els estafadors i la manera com poder evitar-les.
A banda de les més freqüents com el phishing, el fals fill o les efectuades via trucada telefònica, s’afegeixen noves ciberestafes fetes amb intel·ligència artificial. Es tracta d’enganys que utilitzen la tecnologia i agafen la identitat d’alguna organització, institució o persona coneguda per la víctima.
Des de la Regió Policial Virtual de Mossos d’Esquadra es recomana fixar-se bé en el llenguatge, la immediatesa i els enllaços que es reben. Cal desconfiar sempre de les comunicacions que impliquin donar dades sensibles o delicades, ja sigui a través de trucades, SMS, correus electrònics i fins i tot per WhatsApp o Telegram.
Els agents també assenyalen la necessitat de no seguir instruccions de la persona que truca com accedir a un determinat web. Davant de qualsevol dubte, sempre és millor contactar directament amb l’empresa o entitat bancària que ens demana aquestes dades o ens ofereixi algun tipus d’avantatge.
Tot i així, actualment la majoria de les denúncies corresponen a compres fetes en línia a través de pàgines web fraudulentes. Una de les variants més habituals és quan la víctima hi ha arribat mitjançant enllaços inserits a les xarxes socials i fins i tot a plataformes i aplicacions legals de compravenda de tota mena d’objectes.
A més, s’ha d’estar atent a aquelles situacions en què el venedor pot caure en el parany de l’anomenat Bizum invers i resultar estafat en creure que està cobrant quan en realitat està pagant. Cal recordar que aquesta plataforma de transferències immediates únicament demana autoritzacions per pagar, no per rebre diners.
Consells generals per evitar ser víctima d’una ciberestafa
- · Informa’t sobre el venedor. Busca ressenyes d’altres compradors, comprova’n l’antiguitat a la plataforma i fes una recerca inversa de les imatges del producte per comprovar si apareixen en altres anuncis.
- · Les interaccions del venedor a les xarxes socials també poden ser d’ajuda, atès que si en té poques i a penes seguidors, podrien ser un senyal d’alerta.
- · Atenció amb les errades gramaticals i ortogràfiques. Poden ser un indici que un anunci o lloc web és fals.
- · No facis transaccions fora de la plataforma i utilitza els seus mètodes de pagament segurs, ja que a més acostumen a oferir protecció en cas de frau.
- · Comprova la seguretat de la pàgina web i que la seva adreça et porta al lloc web oficial de l’empresa.
- · Com a norma genèrica, desconfia d’ofertes que semblin massa bones per ser veritat.
Pla de Nadal a les zones de major afluència de persones durant les festes
L’objectiu principal és prevenir i reduir els fets delictius en els àmbits considerats estratègics atenent les particularitats de les festes de Nadal. En aquest sentit, el propòsit és garantir la seguretat amb un reforç del patrullatge policial en espais considerats clau en els principals eixos i zones comercials de les ciutats, incloent fires, mercats, àrees de servei, polígons i l'entorn d’oci nocturn. Aquest pla operatiu de tipus estacional compta amb la col·laboració de les guàrdies urbanes, policies locals, vigilants i guàrdies municipals, i les empreses de seguretat privada.
Amb patrulles conjuntes o una actuació policial de manera coordinada, es pretén prevenir fets delictius com furts, robatoris o estrebades, augmentar la percepció de seguretat i garantir el desenvolupament de les nombroses activitats que es fan durant aquestes dates. És per això que la presència d’agents uniformats i de paisà que patrullen a peu ha augmentat especialment en aquelles franges horàries amb una afluència més elevada de ciutadans.
També s’ha ampliat la vigilància en els horaris d’obertura i de tancament dels establiments comercials. De fet, aquest tipus de patrullatge potencia les tasques pròpies de policia de proximitat i permet mantenir contacte directe amb els comerciants. Així mateix, també es faciliten recomanacions a la ciutadania per gaudir d’unes compres segures. En la mateixa línia, s’han programat controls de pas de vehicles a les entrades i sortides de les poblacions a diferents hores.
L’acció policial també està enfocada a millorar les condicions de seguretat a la xarxa viària, assegurar una mobilitat fluïda i ordenada i evitar excessos de velocitat i consum d'alcohol i drogues. S’ha de tenir en compte que en aquestes dates la concurrència de vehicles augmenta juntament amb el transport, l’emmagatzematge i el comerç de mercaderies. Per tot plegat, des de la Divisió de Trànsit s’implementaran accions en horaris i dates específiques com les corresponents a dinars i sopars d’empresa, que durant aquest període s’incrementen de forma notable.
Aquest dispositiu abordarà a més tot allò relacionat amb l’augment de la seguretat derivada de l’afluència de passatgers al transport públic i als grans eixos de connexió com aeroports, estacions de tren i autobús, metro o tramvia.
Cap d’Any i Cavalcada de Reis
Pel que fa a les celebracions de la nit de Cap d’Any, els dispositius policials s’intensificaran a l’entorn de les zones d’oci nocturn que aquella nit ampliaran els horaris de tancament al públic. La finalitat és la de prevenir baralles i altres incidents d’ordre públic, així com la de garantir la convivència en l’espai públic. En aquestes zones també es faran controls de trànsit. El pla operatiu contempla un reforç policial durant la Cavalcada de Reis, atesa la gran afluència de persones que es concentraran en els diferents municipis del territori.
Nivell 4 sobre 5 vigent d'alerta antiterrorista i patrullatge a les zones de major afluència i concentració de persones
Els Mossos d’Esquadra treballen el Pla de Nadal tenint en compte que es manté l’amenaça terrorista en el nivell 4 sobre 5 establert pel Gabinet de Coordinació Antiterrorista. L’activitat policial de detecció i prevenció es fa en llocs de gran afluència de persones i se centra també en punts d’interès com llocs de culte, edificis diplomàtics o estadis de futbol.
Amb motiu de la campanya nadalenca, les diferents unitats especialitzades en aquest àmbit complementaran la presència policial uniformada i de paisà en aquests espais estratègics, així com en els principals eixos i zones comercials de Catalunya.