caenes

Noticias del Baix

Image
Image
Image
Image
A presó dues dones que es feien passar per revisores del gas

A presó dues dones que es feien passar per revisores del gas

 Fins al moment els investigadors han pogut acreditar que les arrestades, en col·laboració amb altres persones que han

quedat investigades, han pogut sostreure diners a tretze víctimes

. Un cop guanyada la confiança dels ancians els feien creure que, per error, els havien cobrat diners de més en alguna de les seves factures i que per fer-los la devolució els hi havien de facilitar el PIN de la targeta o llibreta

. Aleshores feien extraccions bancàries en metàl·lic als caixers, transferències a testaferros a canvi d’una comissió o compres de productes per internet

Agents de la Policia-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona van detenir el 12 d’agost, dues dones de 22 anys i 25 anys, de nacionalitat peruana i argentina, com a presumptes autores dels delictes d’estafa, furt estafes bancàries amb targeta. També han quedat investigades tres persones més, dos homes i una dona.

Una sèrie de denúncies de persones d’edat avançada en relació amb estafes dutes a terme per falses revisores del gas van posar en alerta els investigadors que de seguida es van adonar d’un element diferent respecte de l’operativa usual en aquesta activitat delictiva: habitualment els que duen a terme les estafes i furts de falsos revisors són homes que porten un uniforme que suposadament els identifica com a personal d’empreses de subministraments. Però en aquesta ocasió es trobaven, de manera coincident, que qui representava aquest rol eren dues dones joves, de bona presència i tracte cordial, fet que generava confiança en les víctimes. D’altra banda les arrestades disposaven d’alguna manera d’una base de dades de persones que responien a un perfil de vulnerabilitat: ancians que vivien sols.

Les arrestades, en coordinació amb altres investigats, havien dissenyat una operativa delictiva que funcionava de la següent manera: feien el triatge de les víctimes amb trucades sistemàtiques a persones d’edat avançada de manera aleatòria fins que en trobaven alguna que accedia a rebre la visita a casa de suposats operaris d’algun dels seus serveis de subministraments. El fet que quan rebien la trucada les interlocutores s’hi adrecessin pel nom i cognoms els generava encara més confiança i per aquest motiu concertaven la trobada.

Un cop dins del pis les dues dones feien veure que  revisaven la caldera i demanaven que els deixessin veure les factures antigues per comprovar que tot estava correcte. En tot moment el seu comportament era molt cordial i proper de manera que les víctimes se’n refiaven. Aleshores els feien creure que hi havia algun error en les factures que havia generat uns càrrecs excessius i que farien els tràmits per tornar-los  els diners que havien pagat de més. Per fer-ho els demanaven el número PIN associat a la seva llibreta o targeta amb el pretext que era imprescindible per dur a terme la devolució.

Paral·lelament un altre dels falsos operaris accedia al pis per la porta principal, que les dues dones s’havien encarregat de deixar entreoberta, per localitzar la llibreta o targeta. Un cop se n’havien apoderat i en disposició del PIN que les dues estafadores els havien proporcionat ja podien operar de tres maneres diferents:  compres de productes a través d’internet, transferències a comptes de testaferros a canvi d’una comissió i extraccions en caixers de diners en metàl·lic. En aquest cas sempre miraven de fer-ho de manera que protegissin al màxim la seva identitat, amb mascareta o amb d’altres complements que els ocultessin parcialment el rostre, conscients de les càmeres que hi ha a les entitats bancàries.  

La vulnerabilitat de les víctimes, en tant que persones grans amb ingressos molt limitats en la majoria de casos, es traduïa en la precarietat econòmica en la que quedaven un cop els havien sostret els pocs diners que tenien. Aleshores havien d’acudir a la xarxa de familiars i amics per poder fer front a les despeses mensuals. És per això que els fets han tingut la consideració d’agreujats i la Fiscalia ha sol·licitat una pena més contundent en base als delictes investigats.

Els investigadors del Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona i de les Unitats d’Investigació de les comissaries de Sant Martí, Sant Andreu i Cornellà també van poder identificar i detenir la persona del grup que feia tasques de conductor, que va quedar en llibertat amb càrrecs a banda de dues de les persones que rebien les transferències bancàries, dels comptes bancaris de les víctimes.

Fins al moment els agents han pogut acreditar que els investigats s’haurien apoderat de prop de 43.000 euros de tretze víctimes, a les poblacions de Barcelona, Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. Cal destacar que  en el cas d’una de les víctimes de Cornellà, a més d’endur-se diners en metàl·lic també es van emportar joies, amb un valor total de17.000 euros. Els investigadors continuen treballant per determinar si hi ha hagut altres víctimes.

El 13 d’Agost les dues arrestades van passar a disposició judicial i van ingressar a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Fuente: Govern de Catalunya