Nou impuls a la millora de l’espai públic per fer-lo més  accessible, sostenible i de qualitat

Millora de l’espai públic, més accessible, sostenible i de qualitat

. L’Ajuntament està enllestint diferents inversions als carrers Fortià  Casanovas, Santa Teresa i Tresols

al nucli urbà, i als carrers  Ametlla i Vandellòs a Gavà Mar. 

. Les actuacions previstes tenen en comú la recuperació de l’espai  per als vianants, i el foment d’una mobilitat més sostenible i més  segura. 

L’Ajuntament de Gavà està engegant nous projectes per millorar l’espai públic i la  mobilitat. Les intervencions se centraran al carrer Fortià Casanovas; al carrer Santa  Teresa i un tram del c. Tresols, totes dues al nucli urbà, i als carrers Ametlla i  Vandellòs a Gavà Mar.  

L’ordenació d’aquests sectors comparteix l’objectiu de dissenyar un espai públic  per a les persones, facilitant la mobilitat dels vianants i fent-los més accessibles i  segurs. També, la clara aposta per a la creació d’espais més verds i sostenibles,  garantint el confort, incrementant l’arbrat urbà, fomentant l’estalvi de llum i  aigua, i promovent els modes de transport sostenible, a més de fer-los resilients  als efectes del canvi climàtic. 

Carrer Fortià Casanovas amb trànsit pacificat i més espai per a vianants 

Les tres actuacions estan contemplades en la previsió d’inversions que es finançaran  el pròxim mandat, amb l’estimació que les obres comencin a executar-se entre 2023 i  2024. 

No obstant això, i donant resposta a una demanda del veïnat, el projecte del carrer  de Fortià Casanovas, entre la carretera de Santa Creu de Calafell i el carrer Artur  Costa, s’avançarà amb una primera intervenció. Segons ha explicat l’alcaldessa,  Gemma Badia, “aquesta primera acció permetrà valorar l’abast de la mesura, i  acabar de definir el projecte de transformació definitiva del carrer, que es farà de manera consensuada amb el veïnat. L’actuació s’executarà durant el pròxim  mandat amb una inversió d’uns 700.000 €”. 

La intervenció inicial consistirà en l’ampliació de voreres amb un repintat, de  manera que el carrer tindrà un únic carril de circulació més ajustat. Això permetrà  recuperar espai per al passeig, reduir la velocitat i evitar l’aparcament en doble filera.  

També es millorarà puntualment la recollida d’aigües pluvials i es crearan petits  punts d’estada. Alhora, s’ordenarà i ampliarà la zona de càrrega i descàrrega per  cobrir la demanda d’aquest tipus d’estacionament per part dels establiments  comercials. 

Els treballs començaran abans que acabi l’any i tindran una durada de 4 setmanes.

Reforma dels carrers Santa Teresa i Tresols 

Les millores a l’espai públic s’estendan al carrer Santa Teresa, entre l’avinguda  Diagonal i la plaça Magdalena Tries, i al carrer Tresols, entre l’av. Diagonal i el c.  Les Colomeres.  

S’engloba dins l’estratègia de l’Ajuntament d’impulsar actuacions amb criteris de  sostenibilitat, inclusió i resiliència en l’espai públic, en el marc del Pla de Sostenibilitat  Ambiental promogut per l’AMB. L’organisme metropolità ha donat el tret de sortida al  projecte, amb la convocatòria del concurs públic per a la seva redacció i la direcció de  les obres.  

S’actuarà en una superfície de prop de 7.000 metres quadrats (5.052 al carrer de

Santa Teresa i 1.913 al carrer Tresols, amb un pressupost estimat d’1,6 milions  d’euros cofinançat per l’Ajuntament i l’AMB. 

Gemma Badia ha assegurat que “el projecte permetrà pacificar aquests carrers,  que el vianant pugui passar còmodament per unes vies amb més arbrat i espais  que fomentin la convivència al barri. A més abordarem altres intervencions com  el soterrament de cables, i la millora del clavegueram”. 

Els objectius de l’actuació són: 

✔ Millorar l’accessibilitat per als vianants, afavorint la mobilitat sostenible. Els  carrers seran de plataforma única i un únic sentit de circulació amb  prioritat invertida. 

✔ Generar espais d’estada i ombra, en algunes cruïlles i eixamplaments de  vorera tenint en compte els recorreguts quotidians de la ciutadania i els  equipaments del voltant de l’àmbit. 

✔ Introduir arbrat garantint que les seves dimensions siguin adequades a les  condicions del carrer per a un bon desenvolupament, i seguint els criteris que  estableix el Pla director de l’arbrat viari de Gavà. 

✔ Es preservaran zones d’aparcament per a persones amb discapacitat i mobilitat  reduïda, i de càrrega i descàrrega. 

✔ Pacificar el trànsit. Per reduir la velocitat dels vehicles, la filera d’arbres i la  franja d’aparcament se situarà de forma alterna a ambdós costats en cada tram  del vial. 

✔ Renovar la xarxa d’enllumenat públic, substituint les lluminàries de façana  per nous fanals a peu de carrer, segons les directrius del Pla de renovació i  millora de l’enllumenat públic de l’Ajuntament. 

✔ Soterrament total o parcial de les línies aèries existents i canalització de tots  els serveis. 

✔ Contemplar la reparació parcial o la substitució completa del col·lector de  la xarxa d’aigües residuals, depenent del grau d’intervenció que calgui per  reparar les fuites existents. 

✔ Solucionar els problemes de recollida d’aigües pluvials, plantejar una nova  xarxa separativa d’aigües pluvials, disposant dels embornals necessaris i tenint  en compte que gran part dels habitatges aboquen les aigües directament al  carrer.  

✔ Mantenir, en la mesura del possible, la ubicació actual dels contenidors  de residus, principalment els existents al carrer Santa Teresa. 

(Fotografia C. Santa Teresa / pl. Magdalena Trias) 

  1. Santa Teresa / Montflorit 

  1. Tresols 

Actuacions als carrers Ametlla i Vandellòs 

Els carrers Ametlla i Vandellòs, a Gavà Mar, milloraran l’accessibilitat, facilitant el pas  lliure accessible a les seves voreres. La presència de pins, les jardineres encastades a  terra i la situació de pilones i fanals, sumat a la situació prioritària de l’aparcament són  alguns dels factors que fan necessària la pacificació d’aquestes àrees.  

En aquests dos vials també es donarà prioritat al vianant, reduint l’espai per al 

vehicle privat. El c. Ametlla serà de prioritat invertida i el c. Vandellòs serà totalment  per a vianants. Els carrers es transformaran amb una intervenció integral en zones de  pas i d’estada que connectaran i facilitaran el passeig cap al front marítim. El nou  mobiliari acabarà de perfilar aquest nou caràcter pacificat dels carrers. 

També se solucionarà la recollida d’aigües pluvials per posar fi a les acumulacions  d’aigua que es produeixen en situacions de pluges intenses. Es repetiran solucions  com les ja utilitzades al c. Llançà i Arenys d’infiltració d’aigua mitjançant parteres  correguts al llarg del tot el carrer i es refarà la xarxa de clavegueram actual desdoblant  la recollida d’aigües pluvials i la d’aigües grises.  

Altres intervencions previstes passen per la substitució de les columnes d’il·luminació,  la millora de la infraestructura verda, la preservació i l’increment de la  biodiversitat i la reducció de l’efecte illa de calor, seguint les directrius del Pla  Director de l’Arbrat Viari. 

En ambdós carrers se seguiran els Criteris d’Ordenació de l’Espai Públic de Gavà Mar,  aplicats recentment als carrers Llança i Arenys i que són la referència per a futures  intervencions al barri marítim. 

Proposta d’intervenció al carrer Ametlla sobre la qual s’està treballant el projecte executiu

Proposta d’intervenció al carrer Vandellòs sobre la qual s’està treballant el projecte executiu 

Amb un pressupost d’1.400.000 euros, finançats per l’AMB a través del Pla de  Sostenibilitat Ambiental, es preveu que les obres comencin a la tardor de 2023.  Prèviament, l’Ajuntament convocarà el veïnat per explicar-los el projecte i compartir les  solucions adoptades.