caenes

Noticias del Baix

Image
Image
Image
Image
9,7 M€ el desenvolupament de les polítiques del Departament al Baix Llobregat

9,7 M€ el desenvolupament de les polítiques del Departament al Baix Llobregat

    1. L’increment de la inversió suposa un salt qualitatiu per als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els serveis de resposta urgent per a situacions de violència masclista, i les polítiques i serveis de migracions, acollida i vida digna compartida.
    2. Verge: "El moviment feminista al Baix Llobregat té una tradició històrica molt arrelada, és un moviment pioner que ha mogut el conjunt d’institucions a adoptar una agenda política feminista".

    La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat avui en la visita a Sant Feliu de Llobregat els detalls del nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals en el desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. En total, els ajuntaments i el Consell Comarcal del Baix Llobregat comptaran amb un pressupost total de 9.713.280,67 euros. L’Acord Marc és “una eina clau per al Departament”, arrencava la consellera, afirmant també que aquest increment dels recursos implicarà un salt en la consolidació de les prioritats polítiques en l’àmbit de la igualtat i els feminismes. “És un increment quantitatiu i qualitatiu perquè els serveis que estem desplegant conjuntament municipis, consells comarcals i el departament d’Igualtat, són serveis essencials pel país” ha afirmat Verge.

    Trobada ajuntament

    Així, en el conjunt de Catalunya, el pressupost de les transferències del Departament als ens locals s’ha doblat, passat dels 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021 als 90.981.411 euros per als anys 2022-2025. En el cas del Baix Llobregat, dels 5.086.171,54 euros als 9.713.280,67 euros. Aquests recursos es distribueixen entre els ajuntaments dels municipis de més de 20.000 habitants i el Consell Comarcal. Per tant, a la comarca es vehicularan cap als ajuntaments de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans, i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

    Polítiques feministes locals

    Aquesta visita coincideix amb la inauguració del 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat, “és un plaer poder participar i escoltar de primera mà, no només a expertes, sinó conèixer en profunditat les reivindicacions i el treball conjunt desenvolupat pels moviments feministes” ha valorat la consellera Verge. En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha reconegut que la feina duta a terme per les entitats de dones i feministes ha estat clau per a la recent creació del Departament i ha declarat “anirem sempre de la mà dels moviments feministes”.

    El Congrés de les Dones del Baix Llobregat, amb vint anys d’història, arrencarà aquesta tarda i tal com ha declarat la consellera "ha tingut i té la capacitat de posar, mitjançant els debats i els espais de reflexió, qüestions claus en l’agenda política, com ara en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius, la salut de les dones o el treball".

    En aquest sentit, la consellera Tània Verge ha tingut l’oportunitat de reunir-se amb el Consell de Dones de Sant Feliu de Llobregat, una de les moltes entitats que seran present al Congrés i amb l’equip de govern del Consell Comarcal del Baix Llobregat, organitzadors del congrés.

    Consell Comarcal

    Enfortir serveis per garantir drets

    L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida. “Reforcem els serveis, en totes i cadascuna d'aquestes línies d'actuació, perquè són xarxes de país” ha conclòs la consellera Verge.

    Al Baix Llobregat, els recursos destinats a subvencionar els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills seran d’1.044.484 euros per al període 2022-2025. Es tracta de serveis que asseguren l’acompanyament i l’acolliment temporal de dones i criatures que es troben en situacions de crisi i d’urgència derivades de casos de violència masclista.

    Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’increment pressupostari multiplica per 2 l’import del període 2018-2021. Els tretze SIAD de la comarca comptaran, doncs, amb un finançament total de 4.813.595,38 euros per als pròxims quatre anys. Els SIAD, coordinats per l’Institut Català de les Dones, ofereixen informació i acompanyament sobre tota mena de qüestions i recursos d’interès per a les dones, realitzen formacions i accions de sensibilització i també són una primera porta d’entrada per proporcionar informació i atenció davant de situacions de violència masclista.

    Quant a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els recursos destinats a les comarques de la vegueria del Barcelonès es multiplicaran per XX. Així, l’import per al període 2022-2025 serà d’1.840.455 euros. Els SAI ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, i accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l’hora de denunciar vulneracions de drets, o de portar a cap determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. A la vegada, el personal dels SAI acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques locals LGBTI+.

    En últim lloc, l’import per als serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida també augmenta, i arriba fins als 2.014.745 euros. És un import al qual cal sumar la part proporcional de la transferència extraordinària de 2,2 milions al conjunt de Catalunya que Igualtat i Feminismes ha activat enguany arran de la crisi generada per la guerra d’Ucraïna.

    Foto de grup

    Consolidar les polítiques públiques

    La consellera Verge ha insistit que “millorar la prestació dels serveis passa necessàriament per comptar amb personal especialitzat i amb més hores de dedicació”. En aquest sentit, el nou Acord Marc aposta clarament per consolidar els equips professionals.

    En el cas concret de les Xarxes de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ i de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’Acord preveu superar les dificultats de finançament dels ens locals i, en especial, dels consells comarcals. Per això, per als consells comarcals se subvenciona el 100% de la contractació de personal a jornada completa en SAI i SIAD (70% en el cas d’ajuntaments), amb salaris equiparables als del sector públic de la Generalitat. A més, es financen els desplaçaments del personal dels SIAD dels consells comarcals, per tal que es puguin atendre les necessitats de tots els municipis, també dels més petits.

    En la mateixa línia de donar resposta a les necessitats dels ens locals, el nou Acord Marc simplifica els tràmits administratius i estableix un model de finançament àgil i flexible. Entre altres, el sistema permet ajustar els imports anuals a les necessitats de cada context, i traspassar els romanents a exercicis posteriors. A més, l’Acord reforça els mecanismes d’acompanyament i coordinació entre els ens locals i el Departament d’Igualtat i Feminismes.