68 milions d’euros per millorar la qualitat dels  serveis públics i avançar en la transformació de  Gavà

68 milions d’euros per millorar la qualitat dels serveis públics i avançar en la transformació de Gavà

  • • Els comptes s’incrementen un 11%, disposant d’una base  econòmica més sòlida per posar més recursos a disposició  dels gavanencs i les gavanenques 
  • • Es prioritzen el benestar i la cohesió social, l’educació i la  millora dels equipaments, juntament amb el manteniment i la  seguretat a l’espai públic. 
  • • S’impulsen nous projectes de transformació urbana per  facilitar l’accés a l’habitatge i generar noves àrees d’activitat  econòmica, en consonància amb l’Agenda Urbana Gavà 2030.  

El Ple Municipal ha aprovat el pressupost de l’Ajuntament de  Gavà per a 2024. Es tracta d’un pressupost expansiu, amb 7 milions més  que el de l’actual exercici. Se situa en 67.936.780 euros, amb un increment de  l’11,31%, i permetrà respondre amb més recursos a les necessitats de la  ciutat i dels veïns i veïnes.  

Els comptes també recullen la voluntat de seguir transformant Gavà per  crear noves oportunitats amb el segell de la sostenibilitat, tret fonamental del  model de ciutat i que defineix l’Agenda Urbana Gavà 2030.  

El pressupost posa l’accent en els serveis i inversions que han de garantir el  millor funcionament de la ciutat, la convivència i la seguretat a l’espai públic, en definitiva a millorar la qualitat de vida als barris. El capítol d’inversions directes  assoleix una xifra de 4,5 milions d’euros. 

També es prioritzen les polítiques adreçades a les persones, aquelles que  generen igualtat i cohesió social, i en més i millors equipaments al seu abast. I  es persisteix en el foment de l’activitat econòmica, l’ocupació i el comerç, així  com en les polítiques per millorar l’accés a l’habitatge. 

Els comptes han comptat amb el suport dels grups del Govern Municipal - PSC  i Junts per Gavà- i d’ERC, fruit de l’acord polític subscrit ahir. Per la seva  banda, En Comú Podem Gavà s’ha abstingut i PP i Vox han votat en contra. 

UN PRESSUPOST PER A LES PERSONES 

El pressupost de 2024 incideix en el component social, destinant el 29%  de la despesa a les polítiques adreçades als serveis a les persones. 

L’àmbit d’Esports, Educació, Cultura, Igualtat i Relacions amb la  Ciutadania ascendeix a prop de 4,5 milions d’euros, en experimentar un  increment del 14,6%. 

Prop d’1 milió d’euros es destinen a Educació, Joventut i Drets Humans. En l’àmbit educatiu, destaquen els més de 300.000 euros per a beques i suport  a projectes escolars. Cal afegir la dotació de prop d’1 milió d’euros per a  les inversions de millora de les escoles públiques que cada estiu executa  l’Ajuntament, la instal·lació de plaques fotovoltaiques i el manteniment ordinari. 

Es manté el ferm compromís amb les polítiques feministes, amb un  pressupost de prop de 270.000 euros. Una partida que permetrà l’elaboració  del nou Pla d’Igualtat, i la implementació del nou Pla per a la diversitat afectiva,  sexual i de gènere. 

El pressupost de Cultura, Patrimoni i gestió d’Equipaments puja a 1 milió  d’euros. Una dotació per impulsar les accions previstes al Pla Estratègic  d’Acció Cultural. Tindrà especial rellevància la rehabilitació i creació del nou  Centre Cultural. 

En l’àmbit esportiu, i amb l’objectiu d’assolir la màxima qualitat dels serveis  oferts a la ciutadania, i que aquests arribin al màxim de persones usuàries, el  pressupost s’incrementa en prop del 15%, amb un import d’1,2 milions  d’euros.

A banda de la millora contínua de les instal·lacions, la consolidació de  suport a l’esport escolar, inclusió i femení, es destina una partida important  a treballar en la construcció de nous equipaments, com el Centre de Mar, la  ciutat esportiva de Can Torelló i les Massotes.  

També es contempla la finalització de la reforma de Can Torelló i la millora  del poliesportiu Jacme March, intervencions que suposaran una inversió de  més de 2,3 milions d’euros per millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica  amb una clara aposta per les energies renovables. 

El pressupost d’Acció Social i Salut Pública supera els 3 milions d’euros,  amb un increment del 17%. Aquesta partida permet reforçar les polítiques i  serveis d’atenció a la infància, amb la posada en marxa del servei  d’intervenció socioeducativa, adreçat a nens i joves de 0 a 18 anys i a les  seves famílies. També la cura de persones grans o en situació de  dependència, que incrementa la dotació en un 23% per ampliar els serveis  d’atenció a domicili. 

L’atenció de persones amb discapacitat i la salut mental també  s’evidencien com una prioritat, amb un increment del 15%, així com el suport  a les persones més vulnerables econòmicament i socialment. 

Quant a la salut pública, es mantindrà la col·laboració institucional i l’exigència  per millorar l’atenció primària, que farà un salt qualitatiu amb el tercer CAP, les  obres del qual començaran en 2024. 

BARRIS DE MÉS QUALITAT, AMB MÉS EQUIPAMENTS I SEGURS 

El pressupost incrementa la capacitat del conjunt de serveis i inversions  destinades al funcionament, la convivència i la seguretat a l’espai públic, en definitiva a millorar la qualitat de vida dels barris. 

Així, al manteniment i millora de la ciutat es destina el 23% de la despesa,  concretament 21,3 milions d’euros, en registrar-se un augment del 16%. 

Per millorar la qualitat de l’espai públic, s’executaran les actuacions prioritzades  per la ciutadania en el programa Junts Fem Barri, i tirarà endavant la reforma  de l’avinguda Eramprunyà, juntament amb altres intervencions  transformadores als carrers de Santa Teresa i Tresols, Fortià Casanovas i  Vandellòs. També destaca la remodelació integral de les escales  mecàniques de can Tintorer.

Pel que fa a equipaments, el 2024, i a banda de les intervencions en  instal·lacions esportives i centres educatius, s’enllestirà l’ampliació del  Cementiri municipal, així com l’habilitació d’un nou estacionament amb 105  places. També es treballarà en la nova Piscina Pública de ca n’Horta. 

El pressupost de 2024 reforça els serveis de neteja viària i de recollida de  residus, a càrrec de l’empresa municipal PRESEC, que compta amb un  pressupost de 12,2 milions d’euros, amb un increment del 7,6%.  

Es consolida el Pla Intensiu de Neteja i el seu increment durant els mesos  d’estiu. També els serveis de recollida de residus, amb la modificació del  porta a porta a l’Illa de vianants, i l’ampliació de la recollida de residus  comercials a l’av. Diagonal i del c. Sant Lluís, per als quals s’adquirirà un nou  camió bicompartimentat.  

La mobilitat sostenible afronta nous reptes, amb la creació de la zona verda  i l’ampliació de la zona taronja a Gavà Mar, i la implementació de les  Zones de Baixes Emissions. També s’augmentarà l’oferta de places  d’aparcament, i es consolidarà la xarxa de vies ciclistes. 

La seguretat ciutadana suposa el 9% del pressupost. S’inverteix en  l’entrada en funcionament de les càmeres de seguretat, en l’ampliació i  promoció de la plantilla de la Policia Municipal, i la renovació del parc Mòbil.  També s’avançarà en la creació d’un nou espai per habilitar una base  d’operacions a Gavà Mar. A més, coincidint amb el Centenari de la Policia  Municipal es programaran diferents activitats commemoratives. 

PROJECTES DE TRANSFORMACIÓ URBANA I HABITATGE I DE  PROMOCIO ECONÒMICA 

Els comptes municipals també s’orienten a projectes de futur per crear noves  oportunitats sota el paraigua de l’Agenda Gavà 2030 i els Objectius de  Desenvolupament Sostenible. Projectes que representen el 5% del pressupost i  que passen per crear un entorn urbà equilibrat i resilient, garantint la  regeneració de la ciutat construïda i un creixement ordenat, progressiu i  respectuós amb el medi ambient. 

Des de l’Àmbit de Planificació Territorial, una de les prioritats serà donar un  impuls decidit a la creació d’habitatge assequible, ja sigui habitatge protegit o  allotjaments dotacionals.

També es reforçaran els treballs destinats a la revitalització de l’entorn del  Centre Cultural i de la Casa de les Famílies, i a la regeneració i  transformació urbana, amb un impuls de l’Espai Roca, dels sectors Resíntex i  Quintela, així com de les Parets i Massotes, en l’entorn del centre comercial  Barnasud.  

A més, també es garantirà un creixement progressiu de la ciutat, preservant  els espais naturals, posant-los a l'abast de tothom i creant àrees d'activitat  econòmica de nova generació. Es treballarà en el desenvolupament dels  sectors dels Joncs, can Torelló i la Marinada. 

Les polítiques de desenvolupament econòmic sostenible suposen el 6% de  la despesa. El pressupost s’incrementa en un 11% respecte a 2023 amb una  partida de 952.351 euros. En aquest àmbit, cal tenir en compte que moltes de  les actuacions venen subvencionades per altres administracions  supramunicipals. 

Els eixos d’intervenció se centren a promoure la creació d’ocupació i  l’emprenedoria; a donar suport al teixit empresarial, comercial i agrícola, i  a continuar impulsant l’economia circular, la innovació i la projecció  internacional de la ciutat. També es dota la Unió de Cooperadors d’un  pressupost propi per consolidar i ampliar activitats de serveis que en el primer  any de vida han comptat amb més de 12.000 participants. 

SERVEIS GENERALS 

Els serveis generals representen el 21% de la despesa. Les relacionades  amb el personal s’incrementen un 6% per garantir els increments salarials  legalment previstos, i reforçar departaments que ofereixen un servei  directe a la ciutadania.  

Així mateix, les despeses en béns i serveis augmenten un 4%. També  s’incrementen les subvencions a entitats i els ajuts a la ciutadania, i el  finançament dels serveis que presten les empreses municipals, amb un  increment del 5,6%. 

Desglossem a continuació la distribució del pressupost: 

  • • Manteniment de la Ciutat: 15.771.556 euros 
  • • Promoció de la Ciutat, Ocupació i Foment econòmic: 4.831.511 euros • Prevenció i seguretat ciutadana 6.301.359 euros 
  • • Serveis a la Persona: 19.583.185 euros 
  • • Serveis Generals: 14.050.862 euros  
  • • Urbanisme: 3.091.326 euros 
  • • Deute: 4.306.981 euros 

TOTAL: 67.936.780 euros 

REBAIXA DEL DEUTE 

Els comptes de 2024 permeten continuar amb la reducció del deute municipal,  que se situarà en 16.705.000 euros. La ràtio legal d’endeutament es redueix en  4 punts, passant de 29,90% l’any 2023 a un 25,96% l’any 2024, molt lluny del  límit del 110% que estableix la Llei d’Hisendes Locals.

El pressupost presenta una situació d’equilibri entre les despeses corrents i  els ingressos corrents, i això fa que la capacitat d’estalvi sigui positiva.  Pel que fa als ingressos, s’ha procedit a una actualització d’impostos i taxes  municipals que han servit per anivellar les pèrdues d’ingressos d’aquests  darrers anys que han estat congelats. 

L’increment més significatiu, d’un 30%, prové de transferències i  subvencions d’altres administracions. La partida més significativa és la  participació de tributs de l’Estat, preveu un increment global del 20%. 

EL PRESSUPOST PER ÀMBITS DE GESTIÓ 

ACCIÓ SOCIAL I SALUT PÚBLICA 

✔ Increment de les polítiques al servei de les persones 

  • • Nou servei d’intervenció socioeducativa (adreçat a infants de 0 a 18 anys i les seves famílies) amb l’objectiu de reforçar les polítiques i serveis d’atenció a la infància i donar resposta als barris que més ho  necessiten per millorar la cohesió social. 
  • • Implementació del nou projecte Gavius de prestacions integrades. Es reforça la informació, l’accés i l’acompanyament social.
  • • Atenció i cura de les persones grans en situació de dependència. Més inversió en els serveis d’atenció a domicili i donar resposta a l’increment de l’envelliment i promocionar les cures de les  persones a l’entorn de la llar i de la comunitat. 
  • • Atenció de persones amb discapacitat i la salut mental. Es dona continuïtat a la comissió d’inclusió i de salut mental. Elaboració d’una nova estratègia de les discapacitats.  
  • • Noves respostes al dret a l’habitatge, la pobresa energètica i la garantia alimentària.

✔ Salut pública 

  • • Inici de les obres de construcció del CAP3
  • • Control d’animals abandonats i peridomèstics i la cura dels animals de companyia. Incidir en la tinença responsable i la convivència veïnal. 
  • • Continuïtat del programa de seguretat alimentària i campanyes d’inspecció.

EDUCACIÓ, CULTURA, IGUALTAT, ESPORTS I RELACIONS  AMB LA CIUTADANIA  

✔ L’educació, la joventut i els drets humans, pilars fonamentals  

  • • Beques i suport als projectes dels centres escolars. Més de 300.000€ per contribuir a la digitalització de les escoles, a la innovació educativa i a la reducció de la segregació.  
  • • Nou Pla de Joventut i increment dels recursos del Punt d’Escolta Afectiva.
  • • Consolidació dels serveis i programes de la Casa Gran: Servei d’Orientació en Trànsit, Punt d’informació i dinamització als instituts o Servei d’Atenció Integral. 
  • • Desenvolupament de les accions del Pla Director de Cooperació. ✔ Gavà ciutat feminista i defensora de les persones LGTBI
  • • Ampliació del Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI)
  • • Implementació del nou Pla per a la diversitat efectiva, sexual i de gènere donant visibilitat al col·lectiu, defensant els seus drets i lluitant contra la discriminació. 

✔ Més recursos per fomentar la cultura i la preservació del patrimoni  local 

  • • Rehabilitació i creació del nou Centre Cultural (de forma conjunta amb el teixit associatiu).
  • • Desplegament del Pla Estratègic d’Acció Cultural.
  • • Potenciar la cultura a la nostra ciutat conjuntament amb les entitats de teatre, dansa, música i de cultura popular i tradicional. • Potenciació del circuit musical i del Cicle Festiu  
  • • Execució progressiva del Pla Director del Castell d’Eramprunyà (intervenció de consolidació de la Cisterna amb una inversió de 55.000€) 

✔ Continua l’aposta de forma ferma en la potenciació de la pràctica  esportiva i l´activitat física per a tota la ciutadania. 

  • • Suport a les activitats esportives obertes a tothom, projectes i consolidació dels clubs i entitats esportives. Foment de la marca Gavà com a centre de referència d’esdeveniments esportius.
  • • Augment de l’ús de les instal·lacions i la millora contínua en el seu manteniment i modernització.
  • • Potenciar l’esport en edat escolar, l’esport d’inclusió i l’esport femení.
  • • Impuls definitiu al Centre de Mar, la ciutat esportiva de Can Torelló i el nou equipament esportiu a Massotes. Es destina una partida a estudis i treballs tècnics que permetin orientar els projectes  de forma específica per garantir l’èxit de la viabilitat econòmica i la  posterior gestió de nous equipaments esportius de referència.  

✔ Relacions amb la ciutadania, que inclou participació ciutadania i serveis  informàtics. 

  • • S’aborda la millora de les tecnologies i de la relació ciutadania administració.
  • • Més audiències publiques i informatives i continuïtat del Consell d’Infants.

ESPAI PÚBLIC, QUALITAT DELS BARRIS I MEDI AMBIENT ✔ Millora dels equipaments per fer-los més confortables i sostenibles 

  • • Abordar de manera integral les mancances d’accessibilitat o eficiència energètica i confort tèrmica dels equipaments municipals. (Resoldre l’accés Sala de Barri i la Biblioteca Josep  Soler, equips de climatització de casals i centres cívics amb una  inversió de 95.000€).  
  • • Millora de l’accés i l’aparcament a Can Torelló (enllumenat led a tota la instal·lació, plaques solars fotovoltaiques i caldera aerotèrmica) i millora del poliesportiu Jacme March (renovació de  vestidors i fer-los accessibles, espai de graderia accessible, millora  del confort tèrmic, instal·lació de plaques fotovoltaiques i producció  d’aigua calenta amb aerotèrmia). 
  • • Millora a les escoles públiques amb prop d’1 milió d’euros pel manteniment dels centres escolars i represa del projecte d’escola bressol.  

✔ Espai públic de qualitat  

  • • Remodelació integral de les escales mecàniques de Can Tintorer, que representarà una inversió total de 410.000 euros. • Es treballarà de forma prioritària en la Nova piscina pública descoberta i la Masia de Can Horta.  
  • • Inici de la urbanització de Llevant Mar.
  • • Redacció del projecte d’arranjament de l’avinguda Eramprunyà. • Projectes transformadors amb intervencions a diferents carrers del municipi: Santa Teresa i Tresols, Fortià Casanovas i Vandellós, Fortià Casanovas, Usatges, Riu Besòs. També s’actuarà a la  carretera de la Sentiu i al camí de Ca n’Espinós. 

A través de l’empresa municipal PRESEC es garanteix el manteniment i  neteja de l’espai públic i els equipaments, així com la senyalització viària i el  muntatge d’infraestructures per a la celebració d’activitats.

Principals actuacions: 

  • • Reforç del servei de neteja viària: consolidació del Pla Intensiu de Neteja i el seu increment durant els mesos d’estiu.
  • • Gestió del verd urbà amb programes d’introducció d’espècies vegetals autòctones i més sostenibles. Foment de la biodiversitat amb la instal·lació de caixes niu i hotels d’insectes.  
  • • Reposició d’arbrat viari.
  • • Modificació del servei de recollida Porta a Porta de l’Illa de Vianants i ampliació de la recollida de residus comercials a la zona de Diagonal i carrer Sant Lluís.  
  • • Accions per promoure el reciclatge.

✔ Protecció Civil, ADF i platges 

  • • Reforç dels serveis de lleure i esbarjo a la zona costanera. • Manteniment de la platja per a gossos.
  • • Reforç de les tasques de prevenció d’incendis forestals. ✔ Medi Ambient
  • • Preservació de les platges, coordinant aportacions de sorra amb l’objectiu de tenir mesures estables i estructurals que garanteixin el futur de les nostres platges. 
  • • Preservació i coneixement dels nostres boscos i pinedes. • Defensa i salvaguarda del Parc Agrari i de l’activitat agrícola de proximitat de km0.

✔ Mobilitat sostenible, segura i activa 

  • • Implantació del nou servei d’aparcament regulat a Gavà Mar amb la creació de la zona verda i l’ampliació de la zona taronja per garantir que els veïns i veïnes de Gavà pugui estacionar. A més,  permetrà reduir i regular la demanda d’aparcament a l’espai públic de  la ciutat, donat resposta a les noves necessitats en mobilitat. 
  • • Implantació de la Zona de Baixes Emissions.
  • • Dotació de nous espais per incrementar l’oferta d’aparcament. • Consolidació de la xarxa de vies ciclistes.  

✔ Seguretat Ciutadana 

  • • Implementació de les càmeres de seguretat.
  • • Renovació del parc mòbil amb criteris de sostenibilitat ambiental. • Nou dipòsit municipal a la zona del Camí Ral.
  • • Creació d’un nou espai per habilitar una base d’operacions de la Policia a Gavà Mar.
  • • Celebració del centenari de la Policia Municipal de Gavà amb activitats obertes a la ciutadania.

DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC SOSTENIBLE 

✔ Empresa, ocupació i noves economies 

  • • Serveis d’Ocupació. Des del CSO Rosa Luxemburgo pivoten tots els serveis adreçats a les persones en situació d’atur, especialment als col·lectius més vulnerables: formació, capacitació i intermediació en  les ofertes de feina. 
  • • Emprenedoria i creació d’empreses. Acompanyament a les iniciatives emprenedores i serveis com l’StartinG: viver i coworking d’empreses. Continuïtat del projecte Talent a les Aules per fomentar els valors de  l’emprenedoria entre els joves estudiants. 
  • • Suport al teixit productiu i als polígons: programes de formació, visites de prospecció, servei d’informació i creació de xarxes. Desenvolupament de l’Agenda Urbana dels polígons de Gavà, en  procés de definició. 
  • • Unió de Cooperadors. Es dota de pressupost propi per als serveis i activitats ordinàries. L’equipament s’ha consolidat com un centre per a promoure l’economia social, cooperativa, circular i la innovació social. 

✔ Comerç, Turisme i Fires 

  • • Suport al comerç de proximitat per preservar el seu fet vertebrador i cohesionador als carrers de la ciutat.
  • • Acompanyament en la modernització i orientació als canals digitals i al nou model de consum imperant.
  • • Campanya de Nadal i Mercat de Sant Nicasi.
  • • Recursos per a la promoció i dinamització dels mercats municipals, del mercat de marxant, i els mercats de pagès.
  • • Desenvolupament d’un model de turisme sostenible sota el distintiu Biosphere. 

✔ Fira d’Espàrrecs 

  • • Consolidació de Temps d’Espàrrecs.
  • • Consolidació de Gastrogavà.
  • • Suport a la pagesia i a la mostra agrícola.

✔ Oficina de Desenvolupament Sostenible, Innovació i  Internacionalització.  

L’Oficina ODS Innova aplega tots els projectes vinculats amb la innovació,  l’agenda urbana, l’aplicació transversal dels ODS, així com l’estratègia  internacional de la ciutat, la participació en xarxes, la recerca de  finançament i la gestió de programes europeus. 

  • • Continuïtat dels projectes vinculats a l’Economia circular. Seguir treballant amb Cetaqua i Aigües de Barcelona i celebració de la 7a jornada “Per una economia circular i competitiva”. 

PLANIFICACIÓ TERRITORIAL  

Aquest àmbit té com a línies estratègiques l’atenció a temes com l’habitatge  assequible, la regeneració urbana i la planificació territorial per millorar la  qualitat de vida de la ciutadania i generar noves oportunitats.  

  • • Creació d’habitatge assequible. Aprovació de figures urbanístiques per afavorir la construcció d’habitatge per a tothom.
  • • Desenvolupament de nous habitatges públics i dotació d’espais residencials per a col·lectius específics en diferents espais de la ciutat. 
  • • Regeneració urbana: millorar l’accessibilitat en equipaments i carrers. • Impuls de l’Espai Roca i dels sectors Resíntex i Quintela. • Noves accions en els sectors de Les Parets i Massotes.• Seguiment del Pla Director Urbanístic Metropolità.