Viladecans acull la conferència SET PLAN sobre investigació i innovació en matèria energètica per a una Europa competitiva

Viladecans acull la conferència SET PLAN sobre investigació i innovació en matèria energètica

El Ministeri de Ciència i Innovació, en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i la Comissió Europea han organitzat la 17a conferència sobre el Pla Estratègic

Europeu de Tecnologia Energètica (SET PLAN), que aquest any ha abordat la “investigació i la innovació energètica per a una Europa competitiva”.

Espanya ha acollit els dies 13 i 14 a Viladecans aquesta edició amb motiu de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Des de l'any 2008 les conferències segueixen la presidència rotatòria del Consell i tenen lloc al país corresponent. Aquest any s'ha abordat la necessitat de reforçar la recerca i la innovació en noves fonts d'energia netes dins de la Unió Europea i que permetin millorar la competitivitat i la sobirania energètica europea, al mateix temps que superar col·lectivament la crisi energètica i el desafiament climàtic global.

Pla Estratègic Europeu de Tecnologia Energètica

La conferència ha reunit responsables polítics nacionals i de la UE, així com representants d'organitzacions de recerca, per tal d'explorar el potencial transformador del renovat Pla Estratègic de Tecnologia Energètica. D'aquesta manera, s'ha presentat com a un instrument clau per reforçar els vincles entre investigació i innovació i les polítiques energètiques de la Unió Europea.

El Pla Estratègic Europeu de Tecnologies Energètiques va ser adoptat per la Comissió Europea el 22 de novembre del 2007, com a part de les mesures de política energètica i tecnològica que la Comissió va llançar el 2008. SET PLAN tracta de promoure la cooperació entre els països membres, així com coordinar les activitats nacionals de recerca i innovació en el desenvolupament d'energies baixes en carboni, alineant els programes nacionals de recerca amb l'agenda.

Davant dels desafiaments climàtics i energètics, i la necessitat urgent de fer una transició cap a un futur sostenible i descarbonitzat, el SET PLAN s'ha presentat com a una de les eines més importants perquè els països de la UE treballin i promoguin les seves polítiques, permetent una governança més àgil i un marc cohesiu per accelerar el desenvolupament, el desplegament i l'adopció de solucions energètiques innovadores.

A més, s'ha discutit el nou enfocament del SET PLAN que inclou qüestions transversals com ara la integració de les necessitats socials, la digitalització i la circularitat en el desenvolupament de tecnologies netes.

Durant el desenvolupament de les jornades s'han abordat una àmplia varietat de temes com l'empoderament per avançar en la transició energètica, noves fonts i tecnologies energètiques netes com tecnologies oceàniques i eòliques flotants marines, l'hidrogen verd, nous desafiaments de recerca en energia solar, solucions innovadores per a la descarbonització d'edificis o històries d'èxit en R+D+I nuclear, entre moltes altres qüestions.

Viladecans, referent europeu

Que Viladecans fos escollida per la presidència espanyola del Consell de la Unió no és fruit de la casualitat. El SET PLAN d’enguany s’ha fet a una ciutat que és membre de citiES 2030, la Plataforma de Col·laboració per a la Neutralitat Climàtica de les Ciutats Espanyoles, i REDS (Red Española para el Desarrollo Sostenible). Viladecans ha participat en nombrosos projectes europeus i té vocació d'inspirar altres ciutats mitjanes com ella en el desenvolupament sostenible. Per això, la Unió Europea l’acaba de proclamar ciutat Green Leaf el 2025, és a dir, capital verda europea de les ciutats mitjanes. Actualment, a més, està iniciant un nou projecte URBACT sobre sistemes de mobilitat urbana sostenible i un nou projecte NetZero Twinning Cities.

Viladecans és una ciutat ambiciosa, innovadora i clarament compromesa amb l’horitzó 2030. Una ciutat de les oportunitats. És una de les ciutats amb més igualtat de rendes d'Espanya, havent crescut la renda familiar un 20 % més en els darrers sis anys, per sobre de la mitjana espanyola. És una ciutat jove, que ha augmentat la darrera dècada un 250 % els llocs de treball radicats al municipi, amb una gran diversificació d'empreses i ocupacions.

Viladecans va ser una de les primeres setze ciutats espanyoles pilot de l'Agenda Urbana Local i ja té ultimada la seva Estratègia 2030, que marca dues grans missions de ciutat: esdevenir una ciutat climàticament neutra el 2030 i aconseguir l'abandonament escolar 0 el 2030.

Un dels projectes destacats de la ciutat, que va ser un projecte pioner a tot Europa en el camp de la transició energètica, és Vilawatt, la companyia local d'energia sostenible. Va néixer el 2016 amb el suport de la Unió Europea a través de la primera convocatòria dels ajuts Urban Innovative Actions (UIA). Només tres ciutats van ser escollides per abordar els reptes de la transició energètica: París, Goteborg i Viladecans. A través del Vilawatt, Viladecans està impulsant l'energia renovable, l'estalvi de consums, la rehabilitació energètica d'habitatges, l'autoconsum, la implantació de comunitats energètiques i el desenvolupament d'una moneda local vinculada a la sostenibilitat social, ambiental i econòmica.

Respecte a la missió d’aconseguir l'abandonament escolar 0 el 2030, l’Ajuntament i tota la comunitat educativa treballen perquè la finalització dels estudis sigui una nova missió de tota la Unió Europea. De moment, la feina feta ha aconseguit que el 67 % de la població tingui un nivell educatiu més alt que els seus pares. Un indicatiu que demostra el valor de l'educació com a ascensor social a Viladecans.

Sobre FECYT

La Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, treballa amb la missió de catalitzar la relació entre la ciència i la societat, impulsant el creixement de la cultura científica espanyola i fomentant la transferència de coneixement a través de la divulgació, l'educació, la formació, la informació i l’assessorament. També col·labora amb altres agents i actors del Sistema de Ciència, Tecnologia i Innovació en la internacionalització de la ciència espanyola, la generació i l'anàlisi de dades, i la gestió de la informació científica i de la ciència en obert.