Salut activa el nou web del Sistema de Vigilància d'Infeccions

Salut activa el nou web del Sistema de Vigilància d'Infeccions

El Departament de Salut ha activat el nou web del Sistema d’Informació per a la Vigilància

d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), que té per objectiu el de monitorar els virus respiratoris, recollir els canvis de tendència i millorar la caracterització microbiològica dels virus circulants.

Amb l’url sivic.salut.gencat.cat el nou portal, amb accés a dades obertes, oferirà informació de la vigilància epidemiològica de la grip, de la COVID-19 i d’altres virus respiratoris. S’actualitzarà de manera setmanal els dimarts durant tot l’any i inclourà, també, informes setmanals.

D’aquesta manera, permetrà analitzar les infeccions respiratòries agudes en temps real per poder monitorar tendències. Les dades s’enviaran i s’integraran també als registres estatal i europeu, i permetran avaluar l’impacte assistencial.

Aquest projecte, liderat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha estat desenvolupat conjuntament per un grup de treball multidisciplinar de professionals d'atenció primària, hospitals, laboratoris, sistemes d'informació i vigilància epidemiològica.

Catalunya va ser pionera a implantar un sistema de vigilància de la grip a la temporada 1988-89 i, posteriorment, va evolucionar cap al Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), que va iniciar el seu funcionament durant la temporada 1999-2000 i que ha seguit en marxa fins a dia d’avui. DadesCovid.cat també ha estat un portal capdavanter en transparentar l'evolució de la pandèmia. El nou web, en marxa des d'avui,  l'acabarà substuint ja que hi integrarà la informació adequada per a aquest moment actual.

Situació epidemiològica actual

  • En la setmana epidemiològica 24, del 13 al 19 de juny del 2022, s'observa un canvi de tendència de les IRA, que entren en fase ascendent fonamentalment a causa de l'augment de la COVID-19.
  • L'estimació de la taxa setmanal global per aquesta malaltia se situa en 309 casos per 100.000 habitants (IC95% 270-347). Aquest augment és probablement resultat de la major presència de les variants BA.4 i BA.5 que ja representen més del 40% del total de les mostres seqüenciades.
  • La taxa d'ingressats en llits convencionals per aquesta malaltia també mostra, des de fa 10 setmanes, una tendència ascendent tot i que la COVID-19 no és la causa de l'ingrés en la majoria de casos. La taxa d'ingressos per COVID-19 en crítics es manté estable i la mortalitat continua en descens.
  • La grip continua en descens i el VRS es manté estable, ambdós a nivells baixos de circulació.

+ Info: sivic.salut.gencat.cat