Les Agents Cíviques celebren quinze anys de servei

Les Agents Cíviques celebren quinze anys de servei

Onze dones viladecanenques prenen el pols a la ciutat a peu de carrer perquè l'Ajuntament conegui les necessitats ciutadanes

i els barris caminin cap a un major grau de civisme i convivència. Són les Agents Cíviques: un equip de treballadores municipals de carrer, vestides de vermell, que es va estrenar ara fa quinze anys.

El cos d'Agents Cíviques va néixer com un projecte de servei per milorar el civisme a la ciutat, pioner fa quinze anys, i aviat es va consolidar per la seva utilitat. El servei va començar més centrat a detectar incidències a la via pública fruit de l'incivisme i a recollir queixes ciutadanes. Amb el pas del temps, ha anat guanyant pes el seu valor com a agent de sensibilització i de prevenció.

“Durant els anys el servei s'ha anat emmotllant a les necessitats i, cada vegada més, fa una gran tasca per la cohesió i el civisme als barris, des de la detecció de punts on millorar la neteja viària fins a la derivació de persones amb alguna situació de vulnerabilitat”, destaca Anselmo Sánchez, tinent d'alcalde de Seguretat i Convivència. Esther Roca, agent cívica des del seu inici el 2007, creu que “amb la nostra dedicació i proximitat crec que ens hem guanyat el poble. La gent sent que us podem ajudar, que som útils en el dia a dia de la ciutat.

Les Agents també són la veu de l'Ajuntament al carrer per recordar a la gent que construir una ciutat més amable està en mans de tots i totes. "Intentem ajudar a rebaixar els problemes més habituals a l'espai públic, com els relacionats amb gossos, trastos vells, mobilitat o neteja", exposa Mari Pariente, una altra de les Agents Cíviques. Una tasca de sensibilització que, per a Sánchez, és “un camí a seguir en el futur per acompanyar la ciutadania a adaptar-se als canvis que s'acosten en l'ús de l'espai públic, com el creixement de la mobilitat personal elèctrica, la implantació de la zona de baixes emissions de trànsit o els canvis en el sistema de recollida de residus”.

“Fem prevenció i sensibilització, però també estem per respondre dubtes o derivar la gent a on els pugui resoldre”, apunta Pariente, conscient que, des de la proximitat que ofereix estar als carrers i des de la seva proximitat al tracte, les “dones de vermell” han convertit el servei en un referent municipal per a molts veïns i veïnes. En especial en aquesta època de pandèmia, en què moltes persones hi han recorregut també per resoldre dubtes. I és que elles són al carrer cada dia per ajudar la ciutat a funcionar millor.

Fuente: Ajuntament de Viladecans