Recursos per a dones i una escultura per visibilitzar-les

Recursos per a dones i una escultura per visibilitzar-les

L'Ajuntament de Sant Joan Despí posarà en marxa aquest any un centre d'informació i recursos per a dones i instal·larà una

escultura a la plaça del 8 de març que serà una al·legoria per visibilitzar totes les dones. Totes dues iniciatives formen part de les actuacions que l'Ajuntament porta a terme per tal d'assolir una ciutat feminista i igualitària.

Tant el centre d'informació i recursos per a les dones com l'escultura de la plaça del 8 de març estaran dissenyats per dones vinculades a la ciutat, segons ha anunciat l'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, durant la lectura del manifest del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

D´una banda, l'Ajuntament ha encarregat a l'arquitecta santjoanenca Maite Ruf el disseny del nou centre d'informació i recursos per a dones (CIRD) que s'instal·larà al Centre Cívic de les Planes. Aquest equipament té com a objectiu donar resposta al conjunt de les necessitats de les dones, oferint serveis d’informació i orientació, d’atenció i suport personalitzat.

En l’actualitat, l’Àrea de Serveis a les Persones acull el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) que també estarà integrat al CIRD. El nou equipament serà un espai de trobada on les dones puguin formar-se, aprendre i ser ateses de manera integral a través d’un equip de persones professionals.

D'altra banda, l'Ajuntament instal·larà una escultura a la plaça 8 de març, davant de l’Àrea de Serveis a la Persona. L’obra serà creada per l'escultora Montse Sastre, vinculada a Sant Joan Despí, on ja hi ha algunes de les seves obres. L'escultura serà una al·legoria que visibilitzarà totes les dones. Tant el nom d’aquesta plaça com la proposta d’ubicar-hi una escultura ha estat una iniciativa del Consell de Dones de Sant Joan Despí.

L'alcaldessa, Belén García, ha destacat que "Sant Joan Despí és una ciutat feminista i igualitària i hem de continuar lluitant perquè es visibilitzi les dones de tot el món"

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha incorporat la perspectiva de gènere en totes les seves polítiques, de forma transversal. Fruit d’aquesta aposta va néixer el Pla Municipal d’Equitat de Gènere 2019-2022 que defineix les estratègies per fer de Sant Joan Despí una ciutat feminista. Entre les accions es troba el Protocol local d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci, vigent des del mes de febrer, amb l’objectiu de prevenir, detectar, actuar i concretar un procediment d’actuació que doni resposta a les agressions sexuals o comportaments abusius en aquest àmbit. Actualment, l’Ajuntament treballa en la creació del pla d’acció similar en l’àmbit esportiu.

D'altra banda, Sant Joan Despí i set municipis més de la província de Barcelona participen en un grup de debat i intercanvi de coneixements sobre violències masclistes que implica la Policia Local i referents en igualtat. L’objectiu és crear models locals d’intervenció des de l’àmbit de la seguretat, elaborar una guia per incorporar la perspectiva de gènere als plans locals de seguretat i estalir recomanacions i recursos d’abordatge dels cossos de seguretat locals. 

Fuente: Ajuntament de Sant Joan Despí