El Cementiri municipal encara una nova ampliació

El Cementiri municipal encara una nova ampliació

∙ Amb una inversió de mig milió d’euros, es construiran fins a  200 nínxols i un nou accés al c. Sant Lluís.

∙ Es millorarà la connexió amb el recinte actual i s’habilitarà un  aparcament per a 106 vehicles. 

L’Ajuntament de Gavà ha donat llum verda al projecte que permetrà l’ampliació  extramurs del Cementiri Municipal, i la creació, dins de les dependències actuals, d’un espai de dol gestacional i perinatal. 

La intervenció permetrà ampliar la superfície actual en 7.243 metres quadrats.  D’aquests, 3.790 m2 s’integraran al recinte actual, i acolliran 1.064 nínxols i 630  columbaris nous. Altres 3.452 m2 es destinaran a la creació d’un aparcament i una plaça  adjacent. 

En els últims anys, el Cementiri Municipal ha estat objecte de diferents ampliacions i  obres de millora. L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha manifestat que “el nou  projecte suposa un pas endavant. Permetrà consolidar tota la part sud-oest de  l’illa delimitada per l’avinguda Joan Carles I, el carrer de l’Argila i el carrer de Sant  Lluís amb un nou mur en aquest últim. A banda de l’adequació de l’aparcament i  la creació de la plaça, també es millorarà la connexió amb el cementiri actual, que  incorporarà l’espai de dol perinatal i gestacional”. 

La proposta pretén visualitzar l’illa del cementiri dins de la trama urbana de Gavà  com un espai de transició entre el Parc del Garraf i la ciutat consolidada. D’aquí  que el projecte introdueix espais enjardinats i vegetació que, a més de millorar la  percepció de la ciutadania envers l’equipament, tindrà una clara funció ambiental;  retenció de la contaminació atmosfèrica i oxigenació de l’aire, reducció de l’impacte  acústic, i la creació d’espais d’ombra per evitar el sobreescalfament i l’efecte illa de calor. 

Paisatgísticament, un dels objectius és aconseguir una continuïtat del projecte  (l’aparcament, la plaça adjacent i l’ampliació del cementiri) amb el carrer de Sant Lluís.

Ampliació gradual 

El projecte s’executarà per fases, atenent les necessitats que es vagin generant en els  pròxims anys. 

És previst que les obres de la primera fase comencin el pròxim mes de setembre,  amb un pressupost de mig milió d’euros. 

Detallem les intervencions previstes: 

∙ Fins a 200 nínxols nous 

S’agruparan en edificacions de 4 plantes formant carrers entre elles. Aquests carrers  incorporaran rampes per a vianants i permetran l’accés del cotxe funerari a qualsevol  nínxol. La part central del carrer seran illes d’estada amb bancs i enjardinament.  

D’altra banda, Gemma Badia ha parlat dels nous columnaris que s’han instal·lat al  cementiri, als quals ja es pot accedir.  

∙ Un espai de dol gestacional i perinatal  

Es crearà un espai dedicat al dol gestacional i perinatal. Per a Badia “es tracta d’una  zona que permetrà respondre a les sensibilitats dels nous temps i resoldre una  mancança històrica”.

Aquesta nova instal·lació s'ubicarà a la zona més antiga del Cementiri. Concretament al  costat de l'accés de l’avinguda Joan Carles I, entre el mur de tancament d’aquesta  banda del cementiri i 3 grans xiprers. 

∙ Nova tanca delimitadora de l’espai del cementiri. 

El present projecte contempla el tancament definitiu del cementiri, tenint en compte  totes les fases de la intervenció. 

L’altura i acabat tindrà el menys impacte possible, però sempre impedint l’accés  incontrolat de persones a l’interior de la instal·lació.  

La tanca del carrer de l’Argila serà més baixa i transparent, mentre que la del c. Sant  Lluís serà més alta, de bloc de formigó arrebossat i pintat i es cobrirà de plantes  trepadores per minimitzar el seu impacte davant de les edificacions de l’altra banda del  carrer. 

∙ Nou accés per a vehicles i persones des del carrer Sant Lluís 

Per organitzar els recorreguts a l'interior del cementiri i integrar la nova ampliació dins  de la trama ja creada, s'ha dissenyat un eix amb orientació nord-sud, amb connexió  amb el carrer Sant Lluís i possible sortida per la part superior del cementiri. 

Aquest eix ordena tot el conjunt dels nous edificis de nínxols, que pengen d'allà. Té un  paviment d'asfalt, ja que es prioritza en aquest cas el pas de vehicles. A l'inici  d'aquest eix, a un costat, hi haurà una filera de xiprers. 

El fet d'habilitar un nou accés de vehicles en aquest espai, fa que l’accés de l’avinguda  de Joan Carles I es reservi exclusivament per a l’accés dels vianants. 

∙ Nova connexió del cementiri antic amb la nova ampliació. 

Actualment, el fet que els cotxes fúnebres tinguin cada cop més amplada, fa que sigui  gairebé impossible el seu accés a la part original del cementiri. Per solucionar-ho  s’enderrocarà part d’un edifici de nínxols.  

Aquesta actuació perllongarà l’eix de vianants que, paral·lel al carrer Sant Lluís, travessa  tot el cementiri i permetrà que, des del nou accés, els vehicles puguin entrar a la  part més antiga.  

∙ Aparcament de 106 places 

L’ampliació del Cementiri comportarà la creació d’un aparcament amb accés des del  carrer Sant Lluís. Disposarà de 106 places (3 per a persones amb mobilitat reduïda).  Per a l’alcaldessa, aquesta actuació “permetrà cobrir la demanda d’aparcament dels  usuaris del cementiri, així com la de l’Institut El Calamot i dels edificis del voltant”. 

L’aparcament comptarà amb arbrat i amb enllumenat. Adjacent a l’estacionament es  construeix una plaça que serà un espai d’esponjament del carrer de Sant Lluís i  farà de vestíbul al cementiri.

Fuente: Ajuntament de Gavà