Viladecans guanya el premi europeu Green Leaf 2025 a la ciutat verda

Viladecans guanya el premi europeu Green Leaf 2025 a la ciutat verda

La Comissió Europea va concedir ahir els premis Green Leaf 2005 a les ciutats de Viladecans i Treviso (Itàlia). La cerimònia de lliurament dels guardons, dotats amb 200.000 euros,

es va celebrar a l’auditori del KultuuriKatel (Tallinn Creative Hub) de Tallin, capital d’Estònia. Ambdues ciutats competien entre elles, en principi, per un sol premi, però la qualitat de les candidatures van fer decidir les autoritats comú-nitàries que ambdues ciutats eren mereixedores del premi. Viladecans i Treviso, a més, han adquirit el dret a formar part de Green Leaf, una xarxa europea de ciutats capdavanteres que intercanvien coneixements, experiències i bones pràctiques. L’alcalde Carles Ruiz va agrair a les autoritats comunitàries “el repte que ens heu confiat: ara tenim dos anys per acabar de mobilitzar tota una ciutat i ser un exemple a tot Europa de vida saludable i de sostenibilitat”.

El premi Green Leaf reconeix els municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. Són territoris d’entre 20.000 i 99.999 habitants que s’encaminen a donar una major qualitat de vida als seus habitants estimulant noves activitats de transformació cap a una transició ecològica.

El premi l’atorga la Comissió Europea anualment i es tenen en compte set indicadors mediambientals: la qualitat de l’aire, l’aigua, la biodiversitat, les àrees verdes i l’ús sostenible de la terra, els residus i l’economia circular, el soroll, la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació al canvi climàtic. Es valoren la visió, la proposta de comunicació i governança de les ciutats. El premi econòmic és de 200.000 euros, que han de servir per ajudar la ciutat a organitzar noves activitats transformadores. Els guanyadors, a més, passen a formar part de la xarxa Green Leaf.

Un total de catorze ciutats han competit, sent avaluades per un grup internacional de set experts independents en sostenibilitat urbana, que va seleccionar cinc ciutats finalistes. Els finalistes van ser entrevistats per un jurat internacional format per representants de la Comissió Europea, el Comitè de les Regions, l'Oficina del Pacte d'Alcaldes, l'Agència Europea de Medi Ambient i l'Oficina Europea de Medi Ambient.

Els objectius d’aquest guardó són reconèixer públicament les ciutats que tenen un historial consistent de treball per aconseguir alts estàndards ambientals; encoratjar les ciutats a intensificar i accelerar els objectius actuals i comprometre's amb metes ambicioses per a una major millora ambiental i un desenvolupament sostenible; i involucrar els ciutadans en l'adopció del canvi, inspirar uns altres i promoure l'experiència i les millors pràctiques en altres ciutats europees.

El jurat europeu va quedar impressionat amb l'enfocament de Viladecans “per inspirar un canvi de comportament a través d'una cultura de positivitat i entusiasme”. El jurat també va reconèixer que “els residents i les parts interessades a diferents nivells van participar en diferents processos de presa de decisions i que la ciutat ha fet avenços significatius en les energies renovables i l’eficiència energètica. Com a guanyadora de Green Leaf, la ciutat se centrarà en dos objectius paral·lels: la transició ecològica i la promoció d'un estil de vida saludable”. Viladecans va convèncer el jurat de que “un enfocament positiu dels reptes de la sostenibilitat aporta esperança i inspira els seus propis residents i animarà altres ciutats a treballar per un futur més verd”.

Una lluita constant per assolir zero emissions

Viladecans treballa de valent per reduir el CO₂, naturalitzar la ciutat i adaptar la planificació urbana per fer-la més resilient i involucrar la ciutadania. Pel que fa a la qualitat de l’aire, l’Ajuntament ha desplegat per la ciutat cinc sensors per mesurar la qualitat de l’aire. També està implantant una Zona de Baixes Emissions per reduir el trànsit dels vehicles que més contaminen i està fomentant la mobilitat en bicicleta i en transport públic, treballant per crear més carrils bici i noves línies d’autobús. Amb relació a l’aigua, l'acció més important que s'ha dut a terme ha estat l'ampliació de la xarxa municipal d'aigua no potable per alimentar nous sectors de la ciutat. En total, el 70 % del municipi es rega amb aigua no potableA més, es trien espècies vegetals adaptades a necessitats hídriques reduïdes.

En l’àmbit de la biodiversitat, àrees verdes i ús sostenible de la terra, la ciutat porta a terme programes educatius a les escoles perquè els infants coneguin la natura que els envolta, s’organitzen activitats per a la ciutadania per sensibilitzar sobre biodiversitat i es fan accions de restauració i conservació de l’espai natural protegit del Remolar-Filipines. També està en marxa el Pla de Naturalització, que té com a fites convertir places en espais amables, que no alliberin calor, crear boscos urbans a places i carrers i interconnectar parcs urbans entre ells i amb l'entorn naturalPer altra banda, l’any passat es va signar la Declaració Viladecans 3-30-300, que pretén aconseguir que cada llar vegi almenys tres arbres des de la seva finestra; que la cobertura arbòria de la ciutat sigui del 30 % o superior, i que cada ciutadà pugui accedir a una zona verda en un radi mínim de 300 metres.

A més, l’Ajuntament desenvolupa des de l’any 2014 el projecte Bee Happy, que té com a objectiu tenir cura de les abelles com a espècie d’especial interès per garantir la vida i, més concretament, la producció agrícola i la seguretat alimentària. A diversos indrets de la ciutat, l’Ajuntament manté ruscos d’abelles i, al parc del Mas Ratés, hi ha la Casa de les Abelles, un  edifici que compta amb una exposició permanent d’un programa formatiu sobre la vida de les abelles i una programació estable educativa orientada al públic familiar. El Ple Municipal de juny del 2022 va aprovar per unanimitat la declaració formal de “Viladecans, ciutat amiga de les abelles i dels pol·linitzadors silvestres”.

Pel que fa als residus i l’economia circular, s’han fet diverses campanyes de sensibilització adreçades a la ciutadania per incentivar a reciclar, reduir i separar els residus. També s’està treballant en un nou Model de Gestió de Residus. Aquest pla introdueix una recollida selectiva porta a porta en determinades zones residencials i híbrida en la resta, i la desaparició del contenidor de residus per aconseguir el 60 % de recollida selectiva el 2030. Per afrontar el desafiament mediambiental del soroll, Viladecans disposa d'un pla d’acció local per millorar la qualitat acústica i ha desplegat una xarxa de catorze sensors acústics que proporcionen informació a l’Ajuntament sobre el nivell de soroll per poder prendre mesures correctores.

Vilawatt, l'estratègia emblemàtica de la ciutat en matèria d'energia

Quant a la mitigació del canvi climàtic, el projecte més important és el Vilawatt, l'estratègia emblemàtica de la ciutat en matèria d'energia. Reuneix totes les iniciatives energètiques dirigides a promoure l'autosuficiència energètica mitjançant l'augment de l'energia renovable generada i consumida a la ciutat. També és rellevant la iniciativa Missions Viladecans 2030, un model de governança compartida entre administració i societat per treballar conjuntament a fer una ciutat sostenible, resilient i pròspera projectada per a l’any 2030. Algunes d’aquestes missions són esdevenir una ciutat climàticament neutra, fer una edificació sostenible o fer de Viladecans la ciutat dels quinze minuts, és a dir, garantir que les necessitats essencials de qualsevol persona se situïn en aquests quinze minuts. Amb relació a l’adaptació al canvi climàtic, el municipi va aprovar el Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic amb 30 accions dirigides a reduir els riscos climàtics, com la creació de refugis climàtics i d’un pla de contingència per a períodes de sequera o l’existència d’una oficina local de prevenció de la pobresa energètica.

Un dels trets diferenciadors de Viladecans és haver sabut preservar i millorar els cinc ecosistemes i la biodiversitat que contenen els poc més de cinc quilòmetres del seu terme municipal: la zona forestal i urbana, la plana deltaica, la maresma i la zona dunar.

 

Trobareu més informació a:

https://environment.ec.europa.eu/topics/urban-environment/european-green-capital-award_en

https://environment.ec.europa.eu/system/files/2023-06/EGCEGL-Presskit-including-winners-2023.pdf