El Govern revoca la Creu de Sant Jordi del capellà...

El Govern revoca la Creu de Sant Jordi del capellà...

El Govern ha aprovat revocar, a proposta del Departament de Cultura, la concessió de la Creu de Sant Jordi al senyor

Josep Lluís Fernández i Padró. Com és sabut, la Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

El Decret 158/2009, de 20 d’octubre pel qual es modifica el Decret 457/1981, de 18 de desembre, pel qual es va crear la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, va incloure un nou article, el número 6, que té per objecte regular la revocació de la distinció. Aquest article 6 disposa que la Creu de Sant Jordi podrà ser revocada quan es produeixin fets que posin de manifest la conducta poc honorable, que comportin la indignitat o el demèrit de la persona o entitat guardonada.

En relació al senyor Fernández i Padró, amb posterioritat a la concessió de la distinció al seu favor, la Generalitat de Catalunya ha tingut coneixement de la concurrència de circumstàncies poc honorables, que comporten la indignitat o el demèrit de la persona guardonada, concretament l’existència d’una queixa d’un particular rebuda pel Síndic de Greuges en la qual exposa que va denunciar el senyor Fernández i Padró per un presumpte delicte d’abús sexual infantil.

A més, durant la instrucció del procediment, han constat com a fets provats: l’existència de la denúncia contra el Sr. Fernández i Padró per un presumpte delicte d’abús sexual infantil; la incoació de les diligències penals; i l’existència d’una queixa per aquests fets davant del Síndic de Greuges i el resultat de la valoració de la Comissió del Síndic per a la prevenció i reparació dels abusos sexuals infantils en l’àmbit de l’Església catòlica.

Les greus acusacions contra ell se sumen al fet que el Tribunal Eclesiàstic ha reconegut públicament que hi ha indicis fonamentats de la comissió del delicte, i que els Bombers de Barcelona van desvincular-lo de l’entitat, on era reconegut per la seva tasca, ja que va ajudar a crear el Cos Provincial de Bombers Voluntaris de Barcelona el 1960 i el de la Generalitat durant els anys 80. Amb anterioritat, també s'havia tramitat la seva baixa de l'Escala d'Honor dels Bombers de la Generalitat.

Fuente: Govern de Catalunya