Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup criminal itinerant molt actiu especialitzat en robatoris a empreses del Baix Llobregat i el Bages

Desmantellen un grup criminal itinerant molt actiu en robatoris a empreses del Baix

  • · Des del mes de setembre passat i fins a finals de 2023 aquest grup criminal va cometre quinze robatoris amb força principalment de material informàtic i que supera els 100 ordinadors sostrets
  • ·En un dels fets, els lladres es van oblidar una motxilla serigrafiada amb el nom d’una empresa on havien accedit un dia abans

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la DIC de la RPMS i de la Unitat d’Investigació del Bages van detenir el passat 1 de febrer tres homes, d’entre 23 i 34 anys, a qui se’ls atribueixen delictes de robatori amb força i pertinença a grup criminal. Els presumptes autors van cometre quatre robatoris amb força a empreses de Sant Just Desvern, quatre a Sant Fruitós de Bages, dos a Manresa, dos a Santpedor, un a Sant Joan Despí, un a Sant Andreu de la Barca i un a Sallent.

La investigació es va iniciar durant el mes de setembre de 2023 quan es va tenir constància d’un robatori amb força en una empresa de Sant Just Desvern. Casualment, unes hores més tard d’aquest fet, la Guàrdia Urbana de Barcelona va identificar un vehicle amb quatre integrants i en l’escorcoll van localitzar objectes susceptibles de ser utilitzats en robatoris com guants, passamuntanyes, llanternes, un martell o dos tornavisos, entre d’altres.

Arran de l’anàlisi de diversos fets ocorreguts posteriorment a les demarcacions del Baix Llobregat i del Bages, els investigadors de la Unitat d’Investigació del Bages i de la DIC de la RPMS van establir un equip conjunt d’investigació que va aconseguir més informació sobre els membres d’aquest grup. Els investigadors han pogut acreditar que des de finals de l’estiu passat i fins a finals de 2023 aquest grup criminal va cometre quinze robatoris en empreses situades a polígons industrials de les dues comarques.

Grup itinerant entre el Baix Llobregat i el Bages

Els integrants d’aquest grup criminal seguien un modus operandi molt marcat, ja que habitualment seguien els mateixos patrons de conducta:

-Els lladres utilitzaven diversos vehicles per cometre els robatoris, de fet, els presumptes autors llogaven els turismes amb l’objectiu de dificultar les tasques d’identificació i localització d’aquesta bateria itinerant.

-Es desplaçaven de nit a polígons industrials del Baix Llobregat i el Bages i forçaven els accessos de les empreses –trencant vidrieres o forçant portes i finestres- quan no hi havia ningú al seu interior.

-Els autors no deixaven a la vista cap part del seu cos per a dificultar la seva identificació ja que actuaven amb passamuntanyes i guants.

-Sostreien bàsicament aparells electrònics com ordinadors portàtils –s’ha comptabilitzat més de 100 aparells sostrets-, diners en efectiu o fins i tot videoconsoles. En cinc dels quinze robatoris, el valor dels portàtils sostrets va ser superior als 20.000 euros amb el greu impacte que això ocasionava a les empreses.

Curiosament, es dona les circumstàncies que en un cas els lladres es van oblidar una motxilla en una oficina on havien accedit que tenia serigrafiat el nom d’una empresa on havien comès un robatori tot just un dia abans.

Amb totes les indagacions realitzades i l’anàlisi de les càmeres de seguretat, el dijous 1 de febrer els investigadors van dur a terme un operatiu policial per detenir els presumptes autors a l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona amb el resultat de tres detinguts. Els investigats ja tenien antecedents molt recents per fets similars. A més, també van realitzar dues entrades i registres a dos domicilis on van localitzar diferents estris utilitzats presumptament per cometre els robatoris.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 d’Esplugues de Llobregat el passat divendres 2 de febrer.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.