Desmantellen a Barcelona un grup criminal multireincident especialitzat en robatoris amb força a domicilis utilitzant marcadors

Desmantellen a un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a domicilis

  • Els investigadors han detingut 5 persones, quatre homes i una dona d’entre 23 i 35 anys, a qui se’ls atribueixen 9 robatoris en domicilis a Barcelona, Mataró, Badalona, Esplugues i Sant Feliu de Llobregat Les detencions, previstes pel dia 16 de febrer, es van precipitar dos dies abans, ja que tres dels investigats volien marxar fora de Catalunya per evitar l’acció policial

Els membres del grup intentaven fer-se passar per veïns o per persones de les quals, a priori, un veí no sospitaria

Als domicilis investigats s’hi han intervingut rossinyols i claus bumpingper forçar portes, així com panys manipulats de diferents marques amb el que els investigats practicaven

Agents de la Unitat de Multireincidents de la DIC de Barcelona han detingut quatre persones, tres homes i una dona d’entre 23 i 35 anys, a qui se’ls atribueixen delictes de pertinença a grup criminal i 9 robatoris en domicilis a Barcelona, Mataró, Badalona, Esplugues i Sant Feliu de Llobregat. Als detinguts també se’ls investiga per dur a terme actes preparatoris (col·locació de marcadors) en una vintena més de domicilis. Els detinguts acumulen 21 antecedents per robatoris amb força a domicilis i altres fets contra el patrimoni.

La investigació es va iniciar al mes d’agost de 2023, quan els mossos van rebre diverses denúncies de robatoris amb força a domicilis a diverses localitats de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb un modus operandi similar. En aquest punt, els investigadors de la DIC van assumir la investigació per comprovar si darrer d’aquests robatoris podria estar el mateix grup. L’últim robatori amb força que se’ls atribueix va tenir lloc el mes de gener de 2024.

Les imatges captades per càmeres de seguretat de les finques han estat clau per identificar als investigats. Fruit d’aquestes, i altres gestions policials, els investigadors van obtenir indicis de participació d’un grup de persones, ubicades a diferents domicilis als districtes de Nou Barris i Horta-Guinardó, de Barcelona.

Les detencions, previstes pel dia 16 de febrer, es van precipitar dos dies abans pel fet que tres dels investigats volien marxar fora de Catalunya, per evitar l’acció policial. En el marc de l’operatiu també es van dur a terme tres entrades i registres, on s’ha localitzat molts aparells electrònics, rellotges, joies d’or i bijuteria.

Ja s’ha pogut determinar que part d’aquests objectes prové de robatoris a pisos. Els investigadors estan duent a terme una catalogació dels objectes recuperats, per a identificar els seus legítims propietaris i retornar-los-els, per una banda, i atribuir més fets al grup investigat, per l’altra.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 16 de febrer. El mateix dia 16 els Mossos d’Esquadra van detenir un 5 investigat a la localitat de Sant Adrià de Besòs, arran d’un requeriment de detenció que tenia vigent.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Com actua una banda de lladres de pisos?

Els investigadors han pogut obtenir un perfil acurat de com actuava aquest grup. Acostumaven a anar diverses vegades al bloc de pisos fixat com a objectiu. Un cop allà forçaven les portes de les porteries i accedien al bloc, on realitzaven un reconeixement de les portes, on finalment col·locaven marcadors amb cola. Els membres del grup intentaven fer-se passar per veïns o per persones de les quals, a priori, un veí no sospitaria.

Un o dos dies després accedien de nou al bloc i tornaven a fer un reconeixement dels marcadors. Forçaven els panys de les portes que tenien els marcadors intactes per accedir a l’interior del pis i consumar el robatori.

Per fer aquesta operació es desplaçaven dues o tres persones, una era la que cometia el robatori i els altres feien tasques de vigilància. Sostreien principalment diners, aparells electrònics i joies, ja que són més transportables mentre es comet el robatori, i també són més fàcilment venudes a preus molt més baixos del seu valor a grups de receptadors, que després col·loquen al mercat il·lícit.

Gran quantitat de material intervingut especialitzat per cometre robatoris

A banda dels diferents objectes provinents de robatoris, durant les entrades es van intervenir rossinyols i claus bumping per forçar portes i molts aparells per manipular i confeccionar rossinyols i claus mestres.

També s’ha intervingut panys manipulats de diferents marques amb el que els investigats practicaven, per després poder forçar els panys en els robatoris. Aquesta pràctica prèvia era determinant per acabar escollint quina porta marcaven, o intentaven obrir, ja que s’ha constatat que només forçaven aquelles portes que tenien els panys amb els quals havien practicat prèviament.

En una de les entrades, els agents van trobar el carret de nadó que duia el paquet de rossinyols amagat. Tot i que no s’ha pogut acreditar aquest fet, els investigadors treballen amb la hipòtesi que utilitzaven el carret de nadó, en el qual amagaven un paquet de rossinyols amb els quals forçaven les portes, per evitar sospites dels veïns, en cas de creuar-se amb els investigats.

Què fer per evitar ser víctima d’un robatori?

Prendre mesures de seguretat és clau per evitar ser víctima d’un robatori amb força a domicili:

  • ·Què puc fer jo?
  • ·Tancar la porta amb clau sempre que surti de casa
  • ·Esperar que es tanqui la porta de la comunitat
  • ·No marxar fins que la porta del pàrquing estigui tancada
  • ·No obrir a desconeguts
  • ·Contacteu amb el 112 quan:
  • ·veieu la col·locació de marcadors a les vostres portes, o a les dels veïns
  • ·detecteu persones desconegudes i:
  • ·Sembli que fan tasques de vigilància
  • ·Vulguin accedir al vostre edifici aprofitant que entreu o sortiu
  • ·Si ets víctima d’un robatori:
  • ·Contacta al 112
  • ·No manipulis res i espera les indicacions dels mossos
  • ·Denúncia els fets i aporta:
  • ·Fotografies de les joies, obres d’art, o altres objectes de valor
  • ·Números IMEI de telèfons mòbils, o números de sèrie d’objectes electrònics