Millorarà el servei de neteja i recollida de residus de la ciutat mitjançant un nou concurs

Un nou concurs millorarà el servei de neteja i recollida de residus

La Junta de Govern Local va aprovar ahir, 29 de març, les condicions d’un nou contracte per al servei municipal

de neteja viària i recollida de residus que estarà vigent durant una dècada i que començarà a funcionar en els propers mesos. Aquest mes d'abril ja està previst obrir el concurs per buscar quina empresa prestarà els treballs.

L'Ajuntament destinarà més inversió al servei, ja que el nou contracte podria arribar a assolir un cost de 14,7 milions d'euros anuals quan estiguin totes les fases implantades (a partir del 2030), mentre que ara arriba als 6,3 milions i el 2012 era de 4,7. L'actual contracte ha estat marcat per les condicions de la seva adjudicació el 2011 –amb els comptes públics afectats per la crisi del 2008– i per la limitació fixada per la regla de despesa de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, que han impedit millorar el servei durant els darrers anys.

El servei renovat incrementarà la neteja viària i impulsarà un nou model de recollida selectiva per assolir les metes obligades per la Unió Europea amb l'objectiu de reduir dràsticament els residus que s'envien a l'abocador, que, juntament amb els envasos, són els més contaminants. Així mateix, s'hi incorporaran vehicles menys contaminants i elèctrics que, juntament amb els resultats del servei, han de contribuir a l'objectiu de que Viladecans sigui neutra en emissions de CO2 per al 2030.

A més, el nou contracte incorporarà mesures socials perquè la recollida d'alguns residus (trastos velles, olis de cuina i roba) la facin empreses d'inserció laboral de persones vulnerables, així com per fomentar la paritat de gènere entre la plantilla del servei.

Pel que fa a la neteja dels carrers, hi haurà un important increment del servei ordinari, amb més personal, rutes, freqüència o equips específics destinats a tasques concretes. També es comptarà amb més maquinària de suport i es podrà aigualejar amb aigua els carrers durant tot l'any –sempre que no hi hagi una situació de sequera que ho impedeixi. A més, la neteja de l'interior de contenidors serà més habitual, arribant a ser setmanal als d'orgànica.

El sistema de recollida de residus també serà sotmès a canvis importants, ja que l'objectiu serà duplicar el reciclatge. Ara es recicla un de cada tres quilos d'escombraries, quan l'obligació és arribar a dos de cada tres el 2035. Per aconseguir aquest objectiu es buscarà una responsabilitat ciutadana més gran amb la reducció i la separació dels residus. Per això, el servei canviarà el model de recollida per a un de més individualitzat, que serà diferent segons les zones i s'anirà estenent pels diferents barris a partir del 2025, quan es compti amb la maquinària adaptada per fer-ho.

L'objectiu d'aquestes mesures és no només incentivar, sinó també poder premiar el reciclatge correcte, com estableix la nova Llei reguladora dels Residus de Catalunya. Aquesta obliga també l'Ajuntament a crear una taxa específica per al servei que cobreixi el cost en què es podran aplicar aquests beneficis.

Amb el nou contracte, es modificarà el model de recollida de trastos vells i mobles, així com els de restes de poda, que es faran a domicili en un dia i hora pactats. L'objectiu serà minimitzar la presència d'objectes voluminosos als carrers, i també augmentar la reutilització o el recondicionament dels residus per afavorir un model més circular i menys contaminant. A més, s'instal·laran a la via pública punts de recollida d'oli de cuina utilitzat.

El calendari de noves accions queda així: el 2026 s'instal·larà el model mixt de recollida a tres barris i el 2025, el ‘porta a porta’ a zones unifamiliars, al barri de Llevant i en grans generadors comercials. El 2028 s'estendrà el model mixt de recollida a set barris, que el 2030 arribarà a tota la ciutat (excepte el barri de Llevant i zones unifamiliars).